Українські банки скорочують імпорт готівкових доларів і євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки скорочують імпорт готівкових доларів і євро

Валюта
3616
Банкіри втрачають ще одне джерело доходів. Через обмеження продажу готівкової валюти втрачається сенс в її імпорті.
Цього року банки завезли в Україну готівкою близько $9 млрд і 2 млрд євро. «Основні обсяги припали на січень-квітень (перша хвиля паніки населення – Hubs) і серпень-жовтень (стрімка девальвація)», – говорить директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко. Уже в листопаді-грудні обсяги імпорту банкнот істотно знизилися.
У кого є валюта
Банкноти ввозять всього кілька банків. Найбільші імпортери: Райффайзен Банк Аваль, ВТБ Банк, «Фінанси і Кредит», Ощадбанк, Приватбанк, Кредобанк, Укрсиббанк, Укрсоцбанк. «Частка банку в загальному імпорті валюти в країну склала 25% проти 15% в 2013-му», – розповідає Кравченко. «Аваль» цього року завіз в Україну трохи більше $2 млрд і 500 млн євро.
Банкіри говорять, що один з лідерів ринку – ВТБ Банк – знизив обсяги цього року. У банку це заперечують. «З початку 2014 ВТБ Банк імпортував $2 млрд і 400 млн євро. Станом на початок грудня частка банку в сукупному імпорті банкнот в Україні склала 29% », – запевняє начальник казначейства ВТБ Банку Станіслав Верхградський.
Попит на готівковий російський рубль фактично впав до нуля.
Українські банки зазвичай купують половину готівки для себе, половину – на продаж іншим банкам. Зараз ситуація змінилася, деякі лідери цього ринку почали завозити тільки для себе. «Ми завозимо валюту практично тільки для задоволення власних потреб: виплати валютних депозитів і переказів в інвалюті», – розповідає заступник голови правління банку «Фінанси та Кредит» Ігор Львов. Його банк цього року імпортував $461 млн і 54,5 млн євро. Для порівняння, в 2011 році банк «Фінанси та Кредит» завіз $1,7 млрд, в 2012 році – $1,6 млрд, в 2013-му – $518 млн.
Фізика процесу
Українські банки купують в Європі не тільки євро, але і долар. Основні постачальники знаходяться в Німеччині, Швейцарії та Австрії. Процедура схожа на покупку в інтернет-магазині, – кажуть в банку «Фінанси та Кредит». Безготівкова валюта перераховується на коррахунок в іноземному банку, оформляється заявка. Через день-два готівкова валюта прибуває до Борисполя. «Більшість європейських банків можуть поставляти валюту тільки в Київ, деякі – до Львова і Дніпропетровськ», – пояснює прес-секретар Кредобанку Віктор Гальчинський. Кредобанк в лютому був єдиним банком, завезення готівкову валюту в Україні.
Банк-продавець валюти стягує за цю операцію комісію, що перекриває витрати на доставку вантажу. Мінімальна сума покупки – $10 млн.
Відправкою вантажу займається продавець валюти, він самостійно вибирає схему поставки до аеропорту призначення. Мішки з грошима завантажуються на борт рейсу в спеціальний вантажний відсік літака. Це цілком може бути пасажирський рейс. Час прильоту вибирається, як правило, вдень (але є винятки), щоб можна було зняти вантаж і оприбутковувати готівку в касу банку в день прильоту борта. Після митного оформлення гроші транспортуються в касу банку. За фактом ввезення банк направляє інформацію в НБУ про суму ввезення, – розповідають в Укрсиббанку.
Працювати на цьому ринку банкам стає дедалі важче, хоча цього року якісь прямі обмежень по імпорту валюти НБУ не встановлював. Тиснуть інші фактори. У банків – проблеми з ліквідністю і купівлею валюти на міжбанку. До того ж деякі зарубіжні партнери відмовляють українським «дочкам» російських банків в поставках готівки у зв’язку з санкціями. А ось через обмеження Нацбанку на продаж готівкової валюти сенс в її імпорті пропадає.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас