"Вишеградська четвірка" допоможе Україні з реформами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Вишеградська четвірка" допоможе Україні з реформами

Казна та Політика
207
Мирослав Лайчак, міністр закордонних справ Словаччини, яка нині очолює “Вишеградську четвірку”, повідомив, що її члени допоможуть Україні запровадити в життя найнагальніші реформи. Лайчак нагадав, що Словаччина, Чехія, Польща та Угорщина мають свіжий досвід перебудови власних державних структур і що кожна з цих країн запропонує Києву поміч у двох, принаймні, галузях. Чеський міністр закордонних справ Лубомир Заоралек уточнив, що Чехія могла б поділитися з українцями досвідом модернізації війська, поліції, а також системи освіти.
Енергетика, фінанси, армія
Життєдатність “вишеградської” ініціативи викликала в деяких коментаторів сумніви: чи в один гуж потягнуть усі чотири вишеградські держави, коли йдеться про допомогу Україні? “На мою думку, – сказав у розмові з DW словацько-чеський політичний оглядач Богдан Копчак, – в даному разі “четвірка” планує досить специфічну й досить обмежену допомогу, а відтак між її членами не мало б бути розбіжностей”. Навіть якщо зважати, зазначає оглядач, на відверто промосковський курс угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана. “А українцям, – провадить далі Богдан Копчак, – треба зважати на те, що співпраця з “вишеградськими” фахівцями буде ефективною лише за умови їхньої цілковитої обізнаності з українською дійсністю”. Досвід яких словацьких реформ може прислужитися Україні? За словами Копчака, це – енергетика, фінанси, пенсії і – не в останню чергу – реформа словацького державного телебачення.
“Ми хочемо на ділі допомогти Україні, – наголошував у понеділок, 15-го січня, глава словацької дипломатії Мирослав Лайчак. – А тому на зустрічі з київським керівництвом говоритимемо про суто практичні справи”. Наукова працівниця чеського Інституту європейської політики Вєра Ржигачкова вважає, що з огляду на ситуацію в східних областях України, найпрактичнішою є справа реформування українського війська та поліції. “У Києві, – каже вона, – вже перебуває представник чеського МВС, який активно займається питаннями стабілізації українських правоохоронних органів. А незабаром чеський Генеральний штаб на два роки відрядить в Україну експерта з проблем логістики. Найбільш продуктивну співпрацю чеської та української армії слід очікувати в царині вишколу українського вояцтва чеськими інструкторами”.
Освітні реформи: більша автономія навчальних закладів
Вєра Ржигачкова зауважує, що міністр закордонних справ Лубомир Заоралек зовсім не випадково пообіцяв узяти під чеський патронат українську освіту. По-перше, зазначає дослідниця Східного партнерства ЄС, Чехія встигла накопичити певний “опікунський” досвід: тут навчаються сотні українців-стипендіатів. А по-друге, чеський закон про освіту, на підставі якого реформувалася вся система, є одним з найпрогресивніших у Європі. “Той час, коли директорам шкіл і вчителям заборонялося мислити творчо, минув без вороття, – запевнила DW Вєра Ржигачкова. – Новий закон розв’язав освітянам руки, і вони вже не є слухняними виконавцями команд “згори”.
Якщо конкретизувати вислів “розв’язав руки”, це означатиме, що чеські школи не лише можуть, а й повинні мати власні навчальні програми. А це, своєю чергою, означає, що кожна школа будує навчальний процес по-своєму, на власних засадах. Наприкінці розмови, що відбулася по завершенню вівторкової зустрічі міністрів закордонних справ “Вишеградської четвірки” з президентом України Петром Порошенком, пані Ржигачкова, яка є також і порадницею міністра Заоралка, підвела риску: “Українська армія має шанс стати не менш боєздатною, ніж чеська, а українська освіта – нічим не поступатися чеській”.
Микола Шатилов
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас