Безумовна одиниця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безумовна одиниця

Валюта
1010
Американський долар є і ще довго залишатиметься головною світовою валютою
Бакси, гріни, зелені давно та міцно увійшли в наш побут як найбільш стабільна валюта і розрахункова одиниця, в якій українці часто вимірюють свої зарплати і ціни на нерухомість. І ми не оригінальні: в доларах розраховується 86% світового торгового обороту; долар є національною валютою в 26 країнах світу; сьогодні по всьому світу в готівковому обороті знаходиться понад трильйон доларів США.
Системний підхід до зелених портретів
За виробництво, поширення та облік доларів відповідає Федеральна резервна система США, створена в 1913 році, яка виконує функції центробанку країни.
ФРС складається з дванадцяти регіональних відділень, іменованих «федеральними резервними банками». Кожен із банків володіє правом грошової емісії — за погодженням із Міністерством фінансів США. Виготовленням американської валюти займаються дві організації — Бюро гравіювання та друку, яке друкує банкноти, і Монетний двір США, який карбує монети. Бюро гравіювання та друку має два підприємства — у Вашингтоні та Форті Уерт (Техас). На них працюють 2,8 тис. осіб. Монетний двір має чотири відділення: у Філадельфії, Денвері, Сан-Франциско і Вест-Пойнті. Кожен двір ставить на монетах знак, що позначає місце випуску: P, D, S і W відповідно.
На початку кожного року ФРС віддає розпорядження Бюро гравіювання та друку щодо того, який обсяг грошей необхідно надрукувати, і в банкнотах якого номіналу. Кількість вироблених грошей залежить від потреб США. Нині від третини до половини доларової маси, що друкується в США, іде за межі країни. У 2012 році було випущено 8,4 млрд. доларових банкнот різного номіналу на загальну суму $358 млрд. На випуск грошей було витрачено $711,7 млн. Середня вартість виробництва однієї купюри склала 8,7 центів.
У 2013 році ФРС виділила на друк грошей $797 млн. Було випущено понад 300 млрд. банкнот номіналом $100, вартість випуску однієї такої купюри склала 12,7 центів. Найдешевшими у виробництві були банкноти в 1 і 2 долари — 5,4 цента за одну. Банкноти в 5, 20 і 50 доларів обійшлися по 9,8 центів кожна. Торік в процесі друку через перебір з фарбою було забраковано 30 млн. банкнот.
Сучасний папір для друку доларів, що складається на 75% з бавовни і на 25% з льону, набагато міцніший попередніх стандартів, коли дрібні купюри жили в середньому два роки, а великі — до п’яти років. Середній термін життя нової однодолларової купюри розрахований на шість років, а портрет Франкліна нового зразка проживе в середньому 15 років. Нинішні банкноти витримують до 8 тис. згинань, перш ніж стати непридатними.
За даними ФРС, 95% банкнот, які щорічно випускаються, йдуть на заміну купюрам, що зношуються. У 2013 році ФРС утилізувала сім тисяч тон непридатних банкнот. Зазвичай їх дрібно нарізають і продають як сировину приватним компаніям, які після переробки виготовляють канцтовари та покрівельні матеріали.
Дранка із грошей, а гроші — зі штанів
Для виготовлення доларових купюр використовується спеціалізований папір, що має оригінальний колір, а також невеликі шовкові вкраплення, які видно в ультрафіолетовому світлі. Основний постачальник паперу — компанія Crane з Далтона (Массачусетс), яка на своїх фабриках в американській глибинці перетворює купи поношених джинсів та іншого бавовняного одягу на папір для долара. Точніше, на якийсь напівфабрикат, що має приблизно 50% ступенів захисту долара — решта додається на фабриках Бюро гравіювання і друку.
Друк доларів відбувається на довгих рулонах паперу, ширина яких становить 64,26 см, а довжина 7–8 тис. метрів. Кожна купюра може мати відхилення за розмірами, яке не може перевищувати двох міліметрів. Всі сучасні доларові банкноти незалежно від номіналу мають однаковий розмір — 155,956 на 66,294 мм. Вага кожної купюри складає близько одного грама. Основним секретом виготовлення долара є склад фарби, що використовується при друку купюр. Для друку лицьового боку американських грошей використовується чорна фарба, яка має магнітні властивості. Для друку оборотної сторони купюри використовують зеленкувату фарбу, яка навпаки, не володіє магнітними властивостями. Саме через зелену фарбу долар і отримав безліч жаргонних назв.
Світле зелене майбутнє
Про перспективи долара як головної світової валюти ведуться дискусії фахівців. Скептики вказують на те, що США не в змозі матеріально забезпечити величезну кількість доларової готівки і тому намагаються максимально експортувати зелені банкноти. Доларові оптимісти напирають на традиції, на популярність готівкового долара в багатьох країнах світу, відзначаючи в тому числі і той факт, що, за даними Нацбанку України, сьогодні на руках українців знаходиться до 90 млрд. готівкових доларів, та й депозити українців на 60% валютні . Але й ті й інші сходяться на тому, що відносну конкуренцію у світі долара може скласти тільки євро, і то в неблизькій перспективі.
Олеся Цвірка
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас