З чого почнеться реформа системи охорони здоров'я - версія міністра Квіташвілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З чого почнеться реформа системи охорони здоров'я - версія міністра Квіташвілі

Казна та Політика
4203
Київ стане пілотним містом для проведення масштабної реформи системи охорони здоров’я. “Медична реформа стартує 1 січня 2015”, – заявив мер Києва Віталій Кличко на спільній з міністром охорони здоров’я Олександром Квіташвілі прес-конференції.
“У Києві буде реалізовано пілотний проект, в рамках нього в столиці буде поетапно реалізована медична реформа, – вказує Олександр Квіташвілі. – У першу чергу ми хочемо дати лікарням можливість заробити. Фінансування лікарень буде здійснюватися за кількість і якість наданих послуг, а не за койко -місце “.
Перед тим як лікарні будуть переведені на нову форму фінансування, будуть визначені тарифи на медичні послуги. За словами заступник голови КМДА з питань медицини та соцполітики Михайла Радуцького, розраховувати вартість послуги лікарі зможуть за допомогою системи DRG, яка визнана у всьому світі. Система ціноутворення DRG формулюється по системі стандартизованих випадків лікування, з урахуванням середньостатистичних витрат ресурсів на них. Всі медичні послуги повинні оцінюватися клініками однаково.
“Таким чином ми підвищимо конкуренцію між лікарнями та окремими лікарями, а також оптимізуємо витрати на медицину. Наступним етапом буде введення страхової медицини, його можна чекати наприкінці 2015 року”, – резюмує Михайло Радуцький.
Однак для того, щоб здійснити всі задумані реформи необхідно прийняти низку законопроектів. За словами Михайла Радуцького, частина з них вже внесені на розгляд парламенту. “У першу чергу необхідно внести зміни до ст. 22 Конституції України, а потім до Податкового кодексу і закон про медицину. Якщо Кабмін встигне це зробити в I кварталі 2015 року, то вже до літа ми можемо говорити про тарифну сітку на послуги лікарень”, – пояснює Михайло Радуцький.
При цьому міська влада поки не має наміру забороняти добровільні пожертвування, однак за умови, що вони будуть надходити на спеціальні рахунки лікарні, а 25% від них будуть направлятися на доплати медперсоналу і лікарям. У теперішній же час, за словами заступника голови КМДА, спецрахунки лікарень майже не використовуються, оскільки головні лікарі в цьому не зацікавлені. “Кожна лікарня має свій спеціальний рахунок, куди мають перераховуватися благодійні внески, втім зараз практично у всіх закладах на цих рахунках нічого немає. Головні лікарі просто не зацікавлені, щоб там були гроші, оскільки половину забирає міський бюджет, а решту можна використовувати тільки на оплату комунальних послуг “, – пояснює Михайло Радуцький.
Крім того, найближчим часом міська влада має намір забрати службовий транспорт у адміністрацій лікарень та обмежити функції головлікарів. Вже сьогодні створено два комунальних підприємства, які буду обслуговувати лікарні – це пральня та підприємство із закупівлі та приготування їжі.
Нагадаємо, що коаліційна угода передбачає всебічну реформу медицини. У першу чергу їм передбачено розвиток інституту сімейної медицини та гарантія рівних умов роботи як державних, так і приватних лікарень. У свою чергу МОЗ втратить частину своїх повноважень, а саме можливість проводити закупівлі лікарських засобів. Реформувати будуть і механізм фінансування лікарень. Гроші будуть перераховуватися на рахунок лікарні за вилікуваного пацієнта, а не за ліжко-місце.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас