На Марсі вперше виявлено органіку (ФОТО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Марсі вперше виявлено органіку (ФОТО)

Технології&Авто
4858
Для перевірки чи дійсно це марсіанська органіка, а не земна, випадково занесена з Землі, знадобилися місяці роботи. Марсохід Curiosity виявив два джерела органічних молекул на поверхні Марса, повідомляється на сайті NASA.
Крім короткочасного збільшення частки метану в атмосфері, марсохід також зафіксував наявність вуглецевих сполук у порошкоподібному зразку, який залишився після буріння марсіанської скелі.
Перше відкриття зробив інструмент SAM на борту апарата. Так, за двадцять місяців ним було виміряно склад марсіанської атмосфери дванадцять разів. При цьому в кінці 2013 року і початку 2014 він виявив десятикратне збільшення середньої частки метану.
На Марсі вперше виявлено органіку (ФОТО)
Це зображення ілюструє можливі шляхи потрапляння метану в атмосферу Марса (Sources) і видалення звідти (Sinks).
Ці сплески свідчать про виявлення локального джерела метану. Чи має він біологічне або небіологічне походження, вченим сказати поки важко, проте на Землі 95 відсотків метану надходить від мікроорганізмів.
Друге відкриття схвилювало дослідників більше – вперше в зразку з поверхні Марса виявили наявність органічних сполук.
На Марсі вперше виявлено органіку (ФОТО)
Скала Камберленд. Саме з неї були отримані зразки з органічними сполуками.
Для перевірки чи дійсно це марсіанська органіка, а не земна, випадково занесена з Землі, знадобилися місяці роботи. Результат – органіка марсіанська.
“Це відкриття досить багатообіцяюче. Органіка важлива, так як в ході аналізу дозволяє нам зрозуміти, яким чином вона сформувалася і збереглася до наших днів. Також це може багато розповісти про сприятливості кратера Гейла для існування органічних сполук в минулому. Тепер наше завдання – це знайти інші подібні зразки поблизу, які містять навіть більш багатий органічний матеріал “, – говорять вчені.
Раніше, Curiosity виявив нові докази існування озера на Марсі.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас