Саудівська Аравія грає з вогнем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія грає з вогнем

Енергетика
3572
У серпні 1973 року президент Єгипту Анвар Садат таємно відвідав столицю Саудівської Аравії Ер-Ріяд і зустрівся з Королем Фейсалом. Садат готувався до війни з Ізраїлем і він розраховував, що Саудівська Аравія допоможе йому скористатися від одною з найпотужніших зброй – нафтою. Перш Король Фейсал противився тому, щоб арабські країни-учасниці ОПЕК використовували нафту як зброю. Але коли почалася арабо-ізраїльська війна в жовтні 1973 року, арабські країни-виробники нафти підняли ціни, знизили обсяги виробництва і ввели ембарго на експорт нафти, щоб покарати Штати за допомогу Ізраїлю. Однак без Саудівської Аравії їх ембарго здалося б смішним. Сьогодні Аравія знову застосовує свою «нафтову зброю», але тепер роблять зовсім інакше: збивають ціни і нарощують видобуток. Світові ціни на цей енергоресурс обвально падають з червня цього року, але королівство відмовляється скорочувати обсяги видобутку, щоб стабілізувати ринок і, можливо, спровокувати висхідну корекцію. Навпаки, на останньому засіданні картелі 27 листопада саудити зробили все, щоб не дати країнам ОПЕК скоротити видобуток.
Наслідки цієї політики можна ігнорувати. Два роки ціни на нафту Brent трималися в діапазоні 105-110 доларів за барель. Однак з червня цього року нафта подешевшала більше, ніж у два рази, з 112 доларів до 60 доларів за барель. «Навіщо Сполучені Штати і деякі їхні союзники збивають ціни на нафту», – задаються питанням деякі країни. Президент Венесуели Ніколас Мадуро знає відповідь на це риторичне запитання: «щоб нашкодити Росії». Так, частково це правда, але Саудівська Аравія затіяла куди більш складну гру, багатоходову комбінацію. У цій нафтової війні у королівства два завдання: витіснити з ринку американську сланцеву нафту, видобуток якої обходиться набагато дорожче розробки традиційних родовищ, тому, щоб зберегти рентабельність, видобувним підприємствам потрібні більш високі ціни; а також покарати двох своїх конкурентів – Росію та Іран за підтримку режиму Башара аль-Ассада в ході громадянської війни в Сирії. Заворушення в Сирії почалися в 2011 році, з тих пір регіональні та світові сили розіграли тут кілька своїх боїв. Якщо Саудівська Аравія і Катар озброювали сирійських повстанців, то Іран і меншою мірою Росія постачали зброю і фінансували Ассада.
Після вторгнення Америки в Іраку в 2003 році традиційні центри політичної сили в арабському світі – Єгипет, Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки – з тривогою спостерігали за сходженням Ірану: ядерні амбіції, вплив на іракський уряд, підтримка бойовиків Хамас і Хезболла, альянс з Сирією – приводів для занепокоєння більш ніж достатньо. Конфлікт переріс у повномасштабну приховану війну між Іраном і Саудівською Аравією. Обидві сторони налаштовані йти до кінця, все або нічого: якщо шиїти візьмуть верх в Лівані, ліванські суніти і, відповідно, їх саудівські патрони, програють Ірану. Якщо шиїтський уряд посилить свій вплив в Іраку, Іран виграє ще один раунд. Зараз саудити поспішають домовитися зі своїми союзниками в Бахрейні, Ємені, Сирії та ще де завгодно, лише б не допустити посилення іранської могутності. Ось, чому королівство завдає удару по Ірану і Росії за допомогою свого найпотужнішого і надійного знаряддя.
І Росія, і Іран сильно залежать від стабільних цін на нафту. За оцінками, Росії потрібно, щоб нафта коштувала 100 доларів за барель, тоді вона зможе укластися в бюджет. Іран живе в умовах західних санкцій та економічної ізоляції, тому йому потрібні ще більш високі ціни. Країна вже постраждала економічно від дій Саудівської Аравії. Тридцятого листопада, після рішення ОПЕК не скорочувати обсяги видобутку, іранський ріал впав майже на шість відсотків по відношенню до долара. Королівство вірить, що може пережити період низьких цін. І в будь-який момент може збільшити обсяг видобутку, щоб компенсувати зниження доходів, або скористатися своїми валютними резервами – їм вдалося зібрати 750 млрд. доларів на чорний день. Однак саудити затіяли небезпечну гру – навряд чи Росія чи Іран змінять свою політику під економічним тиском. Гірше того, політика Саудівської Аравії може виявитися для країни палицею з двома кінцями, оскільки Росія і, особливо, Іран почнуть з особливим завзяттям підривати позиції саудитів на Близькому Сході. Приховані війни вже йдуть в Сирії та Іраку, тепер Саудівська Аравія ризикує розпалити нафтову війну з Росією та Іраном, війну, яку королівство, ймовірно, виграє, але в довгостроковій перспективі дії Саудівської Аравії можуть спровокувати конфлікт, який може швидко вийти з-під контролю.
За матеріалами агентства Reuters
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас