Глава "Нафтогазу" прогнозує "справедливу" ціну на газ для українців: вона буде вище нинішньої від 3 до 5 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава "Нафтогазу" прогнозує "справедливу" ціну на газ для українців: вона буде вище нинішньої від 3 до 5 разів

Енергетика
6724
Всі споживачі України в перспективі змушені будуть перейти до справедливої ціни на газ, яка для населення вища нинішньої від трьох до п’яти разів, вважає глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.
“Справедлива ціна на газ в країні, яка є імпортером – це середньозважена ціна імпорту”, – сказав він в ефірі в п’ятницю ввечері.
За словами А.Коболєва, в даний час триває обговорення, якою має бути така справедлива ціна.
Голова НАКу уточнив, що ця дискусія йде як на рівні Національної комісії регулювання електроенергетики і комунальних послуг, яка встановлює тарифи, так і паралельно на рівні уряду, також може торкнутися і парламент.
У той же час А.Коболєв закликав не боятися такого підвищення, так як для більшості населення, яке споживає газ лише для приготування їжі, воно буде незначним за абсолютною величиною, а для малозабезпечених – повністю компенсовано субсидіями.
За його словами, зараз витрати на газ на приготування їжі складають менше 20 грн в місяць, що є рекордно низькою платою в європейському регіоні.
Голова “Нафтогазу України” додав, що падіння цін на нафту і наступне за ним здешевлення газу на світовому ринку також повинно сприятливо вплинути на справедливу ціну газу.
Він підкреслив, що підвищення вартості газу до ринкового рівня дозволить істотно наростити внутрішній видобуток, різко обмежити імпорт і стане головним стимулом для підвищення енергоефективності країни, яка сьогодні споживає в середньому втричі більше газу на людину, ніж у Європі.
За його оцінками, населення може досить легко знизити споживання газу з нинішніх 22-23 млрд кубометрів на рік на 5-10 млрд, що дозволить економити $3,5 млрд.
Відповідаючи на питання про газозабезпечення Донбасу, А.Коболєв підтвердив раніше озвучену позицію, що постачання газу на тимчасово неконтрольовані Києвом території продовжаться. Він оцінив їх “в сотні мільйонів кубічних метрів” в цьому опалювальному сезоні.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас