Глава Мінсоцполітики розповів, як будуть скасовувати пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Мінсоцполітики розповів, як будуть скасовувати пільги

Казна та Політика
2343
Новий Кабмін запланував кардинальні зміни в сфері розподілу соціальних пільг. Про те, як це буде, в кулуарах Верховної Ради розповів сьогодні глава Мінсоцполітики Павло Розенко
Всі пільги, за словами Розенка, прибирати не будуть. Почнуть з того, що частину пільг переведуть на чисту допомогу і прив’яжуть до доходів людини. Частину пільг – монетизують.
“Ми будемо давати людям або грошовий еквівалент, або компенсацію за певне коло пільг. Дискусії певні у нас ще тривають з приводу технології застосування того чи іншого варіанту. Думаю, що в найближчі дні перші кроки ми презентуємо Верховній Раді, як анонсував прем’єр-міністр. Буде внесений не дуже приємний, але потрібний для розвитку соціальної сфери законопроект “, – зазначив Розенко.
В цілому програма скорочення соціальних пільг розрахована на два роки. Але Розенко має намір випередити план.
“У нас в програмі дій уряду написано, що ми будемо його реалізовувати до 2016 року, але я приймаю для себе більш амбітні завдання. Чим швидше ми наведемо порядок в системі надання пільг, компенсацій, субсидій, тим швидше наші люди отримають результат”, – сказав він.
Однак очікувати миттєвої віддачі від реформи у цій сфері він не радить.
“Зразу результат люди не отримають. Є великі очікування у суспільства, що ми сьогодні проголосуємо закон, а завтра вже буде легше. Ні. Це складний момент. Але чим раніше ми приймемо ці рішення, тим швидше люди одно отримають результат”, – зазначив Розенко .
Навколо того, в якій послідовності буде реалізована програма скасування пільг, з кого їх знімуть, а кому залишать, в Кабміні ще йде дискусія.
Як приклад несправедливого розподілу пільг Розенко привів пільги для чиновників.
“Колишній високопоставлений чиновник, нинішній пенсіонер, який отримує 10-15 тис. грн пенсії, вже в майбутньому році, я сподіваюся, не буде мати права на безкоштовний проїзд. Вибачте – ми даємо людині державну пенсію, високу систему соціального захисту та пенсійного забезпечення – я думаю, ця людина може заплатити 2 гривні за проїзд у транспорті, – говорить він. – C іншого боку, у нас є бабуся, яка живе десь у глибокому селі, отримує 1 тис. грн пенсії і не може реалізувати своє право проїхати безкоштовно в транспорті, тому що транспорту в селі у неї немає. Ось вам класичний приклад, як реалізована система пільг в Україні. Забезпечені люди мають можливість реалізувати право на пільгу, а бідна людина такого права не має. Будемо ламати цю систему.
Єдиної формули, за якою працюватиме нова система, не буде.
“Це буде досить творчо, – сказав Розенко. – Для когось будемо прямо скасовувати, для когось будемо вводити методи адресної підтримки та монетизації”.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас