Українці мають забути про курс долара - заступник голови НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці мають забути про курс долара - заступник голови НБУ

Казна та Політика
28916
Українці мають забути про курс долара. Таку думку висловив і. о. заступник голови НБУ Владислав Рашкован.
“У Конституції закріплено, що основною функцією НБУ є забезпечення стабільності грошової одиниці. Ми обговорювали це питання з безліччю міжнародних експертів та місій, які у нас працювали, – практично ніде в світі курс не є метою для регулятора”, – пояснив Рашкован.
За його словами НБУ в своїй монетарній політиці повинен виходити з пріоритетності підтримки цінової стабільності в державі. “При цьому сам по собі курс є одним з інструментів (а не метою) грошово-кредитної політики”, – зазначив Рашкован.
“Я вже як то казав, що, коли ми перестанемо обговорювати цю тему [курс], я буду вважати, що реформи банківського сектора вдалися. Тому що американець, прокидаючись вранці, не думає про те, який сьогодні курс долара по відношенню до євро” , – вважає в. о. заступник голови НБУ.
Уряд, зазначив Рашкован, має займатися відновленням економіки і збільшенням виробництва якісних товарів, а НБУ – інформаційною політикою.
“[НБУ повинен] впливати на інфляційні очікування людей. Один банкір після кризи 2009 року сказав: у країні, де 50% заощаджень знаходиться у валюті, якщо люди будуть думати, що завтра курс буде вище, ніж сьогодні, вони обов’язково куплять долар сьогодні. При цьому підвищуючи попит. І тим самим будуть підстьобувати до зростання вже завтрашній курс. Тому завдання НБУ – вибудовувати комунікації з людьми, компаніями, фінансовими установами так, щоб вони розуміли, що ціни на товари в країні будуть перебувати на якось певному рівні. Це і називається таргетування інфляції “, – сказав Рашкован.
“Ми будемо прагнути до забезпечення стабільності цін. Нам в цьому допомагають фахівці з Чехії, які дуже вдало пройшли цей процес в свій час. Все зараз починається з побудови правильних моделей. Ми будемо йти від ручного управління ринком. НБУ необхідно буде підібрати відповідний інструментарій для контролю інфляції “, – резюмував Рашкован.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас