Навіщо Литві євро? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо Литві євро?

Світ
894
Першого січня Литва стане дев’ятнадцятою країною валютного блоку. Ця невелика прибалтійська країна з населенням 3 млн. людей вважається однією з найбільш швидко зростаючих економік Європи. Єврозоні загрожує рецесія і дефляція. Так чому ж Литва так жадає перейти на єдину валюту? За даними останнього опитування, проведеного Eurobarometer, менше половини населення країни прагнуть потрапити в Єврозону. Але у Литви немає іншого виходу, тому що ведення євро – це обов’язкова умова для всіх країн, що приєдналися до Євросоюзу вже після створення валютного блоку. Національна валюта лит прив’язана до євро з 2002 року. Литва намагалася увійти до складу Єврозони в 2007 році, але їй відмовили на тій підставі, що її економічна динаміка розходиться з динамікою Єврозони.
Як, утім, і зараз. З 2011 року в Єврозоні спостерігається стагнація; між тим ВВП Литви за рік виріс на 4.3%. Співвідношення державного боргу до ВВП залишається найнижчим серед країн Європейського Союзу. Більш того, настільки вражаюча динаміка – результат радикальних і масштабних реформ, від яких відмахуються більшість країн Єврозони. У відповідь на кредитну кризу, що призвела до скорочення ВВП на 15% і зростання безробіття до 18% в 2009 році Литва швидко ввела фіскальну консолідацію. З 2009 по 2013 роки уряд скоротив витрати на 10.5% від ВВП – більше, ніж будь-яка інша країна ЄС. Дефіцит бюджету зменшився з 9.3% до 2.6% від ВВП.
Литовські політики вважають, що їм потрібен євро щоб там не було. Вітас Васіляускас, глава Центрального банку, і Рімантас Шаджюс, міністр фінансів, в один голос співають дифірамби єдиній валюті. Вони вважають, що уряд таким чином отримає доступ до дешевих позик. Коли Естонія, її прибалтійська сусідка, перейшла на євро в 2011 році, кредитний рейтинг країни виріс відразу на кілька пунктів – приблизно також, як якби Таїланд отримав рейтинг Тайваню. Рейтингові агентства звернули увагу на те, що банківський сектор країни, та й сам центральний банк отримали доступ до фінансування ЄЦБ. Крім того, фіскальні правила Єврозони допомагають тримати у вузді марнотратний уряд (хоча великі країни валютного блоку порушують їх частіше, ніж виконують). Якщо Литві вдасться домогтися такої ж прихильності з боку рейтингових агентств, за прогнозами, середній відсоток по державних позиках може опуститися до 0.8%.
Василяускас також упевнений, що євро допоможе стимулювати експорт. Єврозона вже є найбільшим ринком збуту для литовського експорту. Бізнесу більше не доведеться витрачати гроші на хеджування коливань валютного курсу. Крім того, вони теж зможуть скористатися перевагами низької вартості позик. В цілому, Центробанк розраховує на зростання ВВП в довгостроковій перспективі на 1.3%. Є і геополітичні причини. Литва – колишня радянська республіка, офіційний Вільнюс цього зовсім не радий, і поспішає встановити якомога тісніші зв’язки з Європою, побоюючись втручання Москви в свої справи під виглядом захисту інтересів 5% російського населення, що проживає на території країни. Геополітична напруженість дестабілізує лит, але євро набагато стабільніше з цієї точки зору. У той же час не все так просто. Євро може загострити слабкі сторони литовської економіки. Країна сильно залежить від експорту, проте продуктивність литовських робітників приблизно на дві третини нижче, ніж у середньому по Єврозоні. Дешева робоча сила допомагає зберігати конкурентоспроможність. Проте цього року зарплати в Литві зросли на 5%, що набагато вище середнього показника по Єврозоні на рівні 1%.
Частково, це пов’язано із зростанням мінімальної заробітної плати на 25% в минулому році. Але основна проблема – це незрілий ринок праці. За роки еміграції, в основному серед молоді, населення Литви скоротилося на 20%. Більш того, десята частина дорослих жителів Литви не працюють через відсутність навіть найелементарніших навичок. Талановиті співробітники отримують гідну зарплату, але їх одиниці. Таким чином, рівень зростання продуктивності, швидше за все, буде відставати від зростання заробітних плат, навіть незважаючи на те, що уряд пообіцяв фінансувати освітні проекти. У свою чергу, зростання заробітних плат може призвести до зростання цін. Згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду, інфляція в Литві буде рости швидше, ніж в Єврозоні протягом декількох років, отже, з часом литовські товари стануть дорожчими. В цілому, Литва ризикує піти по стопах Греції та Португалії, і поступово втратити свою конкурентоспроможність. За прогнозами банку DNB, дефіцит поточного рахунку до 2016 року досягне 2% від ВВП, що на 3.5% гірше, ніж у 2013 році. Членство в Єврозоні і дешеві кредити не зміцнять, а, швидше послаблять литовську економіку.
За матеріалами The Economist
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас