ЄС має намір імпортувати ізраїльський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС має намір імпортувати ізраїльський газ

Енергетика
1283
Європейський союз не виключає закупівель ізраїльського природного газу в спробі диверсифікувати імпорт палива і знизити залежність від Росії.
Проект, який просувають Ізраїль, Греція та Кіпр, передбачає постачання газу з офшорних родовищ біля берегів Ізраїлю транзитом по морському газопроводу через Кіпр і Грецію в Європу. Вартість проекту EastMed оцінюється в 3,5-5 млрд євро.
“Це важливий проект, – зазначив заступник міністра економічного розвитку Італії, головуючої в Євросоюзі, Клаудіо де Вінченті. – Він може зіграти значну роль у диверсифікації наших поставок”.
Особливо гостро проблема пошуку нових джерел постала для ЄС після рішення Москви відмовитися від реалізації проекту “Південний потік” вартістю $45 млрд. За оцінками економістів, запаси ізраїльського газу оцінюються в 1 трлн куб. м.
Однак у чиновників виникли питання у зв’язку з маршрутом EastMed, що включає глибоководну ділянку між островами Кіпр і Кріт. Вони впевнені, що EastMed заслуговує проведення докладного аналізу економічної доцільності.
“Ділянка газопроводу між Кіпром і Критом, як випливає з пропозиції Кіпру та Греції, має певні складнощі, – підкреслив заступник голови Єврокомісії Марош Шевчович. – Найправильнішим рішенням зараз буде проведення оцінки економічної доцільності проекту”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас