JP Morgan пророкує гірникам тривалий спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

JP Morgan пророкує гірникам тривалий спад

Світ
453
Ціни на залізну руду продовжать своє зниження на тлі зростання пропозиції з боку найбільших світових виробників, яке значно перевищує попит, такий прогноз дає банк JP Morgan. Експерти банку знизили прогнози по акціях гірничодобувних компаній аж до 2017 р.
Сталеливарне сировину в наступному році буде коштувати в середньому $67 за тонну, що на 24% дешевше, ніж прогнозувалося раніше. У 2016 ціна опустилася вже до $65 за тонну, а в 2017 р середня ціна складе $69 за тонну.
Для порівняння, цього року ціна на сировину в середньому становить $98,95 за тонну. Цього року ціна на залізну руду близька до того, щоб зафіксувати найсильніше зниження за останні 5 років. Це відбувається на тлі того, як найбільші виробники Rio Tinto, BHP Billiton і Vale збільшують видобуток. У результаті це призводить до надлишку пропозиції. Доповнює картину уповільнення китайської економіки, яка традиційно була найбільшим споживачем даного виду сировини.
На думку аналітиків Bank of America великі гравці навмисно провокують перевиробництво, тим самим знижуючи ціну. Робиться це для того, щоб вигнати з ринку більш дрібних гравців, які в свою чергу не здатні працювати в умовах цін, що падають.
До речі, ще один американський банк, Citigroup, дає навіть більш негативний прогноз. На думку аналітиків цього фінансового інституту в наступному році ціна за тонну руди опуститься до $60.
Єдиним сценарієм, при якому зниження може припинитися, це якщо великі виробники почнуть скорочувати виробництво. По суті ситуація на цьому ринку чимось нагадує ситуацію на нафтовому ринку. Там також все залежить від дій ОПЕК, але поки члени картелю на скорочення видобутку не вирішуються.
Більше половини всієї руди поставляється в китайський порт Циндао. Напередодні ціна за метричну тонну звалилася на 2,7% до $69,80, що стало найсильнішим зниженням за останні три тижні. А ось трохи раніше, 26 листопада, були зафіксовані мінімальні рівні за останні 5 років. Тоді ціна опускалася до $68,49. Зниження з початку року склало вже 48%. Тут також простежуються паралелі з нафтовим ринком.
На цьому тлі падають і акції самих виробників. Так, наприклад, паперу BHP в Лондоні торгуються на мінімумі з 2009 р. З початку року втрати склали 25%. До речі, BHP також займається видобутком нафти, тому зниження цін на “чорне золото” також негативно впливає на фінансові результати компанії.
Акції Rio Tinto сьогодні дешевшають більш, ніж на 3%, причому зниження спостерігається вже четвертий день поспіль.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас