Новорічний стіл в Україні подорожчав вже на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новорічний стіл в Україні подорожчав вже на третину

Особисті фінанси
592
Відсвяткувати новий 2015 в Україні стало майже на третину дорожче. Якщо раніше мінімальний набір обійшовся б у 440-591 грн, то зараз не менше 640 грн. Винен і курс валюти, і економічна криза. Українці вже зараз заздалегідь закуповують продукти і їдуть в села. Щоб новорічний стіл був повним – доводиться економити.
Перейшли зі свинини на курку
Звичайно, найбільше подорожчали імпортні продукти, які закуповуються за валюту, – фрукти, ікра, червона риба. Але і вітчизняна їжа не відстає. Наприклад, яйця, за словами експертів, подорожчали через скорочення виробництва. «Основні постачальники яєць в Україні розташовуються в зоні АТО. Птахів-несучок там пустили на м’ясо, а фабрики закрили», – повідомила керівник аналітичного відділу консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник.
Подорожчала і курка. «Наприкінці лютого обмежили постачання в Україну свинини з Польщі, ми перейшли на свою свинину, природно, підвищилися і ціни. Частина українців перейшла на куряче м’ясо, в результаті виросло в ціні і воно», – говорить Колесник. Гендиректор української торгової Асоціації рітейлерів Ігор Кишко подорожчання українських продуктів пов’язує зі збільшенням витрат виробника: «Це і дорогий бензин, і підвищення тарифів на електрику і газ. А якщо виробник закуповує імпортну сировину, тоді в його продукцію закладаються і валютні витрати ».
Економлять на столі
Тим часом українці шукають можливість заощадити на новорічному столі, побоюючись, що перед святами ціни можуть ще злетіти. М’ясо, алкоголь і рибу купують заздалегідь. «Купила вже, поки не подорожчали, шампанське та ікру зі знижками. Кожен рік ми запікали і солили сьомгу. Цього року замість філе сьомги купили тушку форелі за 80 грн», – говорить покупниця в рибному відділі Тетяна. Киянка Лідія Карпенко розповіла, що цього року відмовиться від морепродуктів і червоної риби. «Щороку коронна страва – сьомга з креветками, запечена у фользі. Тепер просто посмажу минтай або хек. Але стіл все одно буде повним, хоча не таким вишуканим ». Деякі українці за продуктами збираються поїхати в села.
«Сусіди будуть різати кабанчика, тому можна взяти дешевше, особливо на холодець. Також і курку, і індичку в селі візьму, все покладу в морозилку», – говорить мешканка Харкова Олена Вебер. А от з фруктами складніше – вони довго не зможуть зберігатися, тому закуповувати їх будуть все-таки ближче до свят. Спиртне намагаються купувати за акційними цінами або оптом. «Ми на роботі зібралися, колезі пообіцяли десь на складі за оптовою ціною продати два ящики шампанського – ось і розділимо», – розповіла киянка Ганна.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас