День інвесторів: з чого почав роботу економічний блок уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День інвесторів: з чого почав роботу економічний блок уряду

Казна та Політика
1296
2 грудня Яника Мірило, венчурний інвестор і засновник бізнес-клубу UAngel жартома назвала “Днем інвесторів”. Стільки інвестиційних банкірів, скільки в цьому уряді, раніше і на всі уряди разом узяті не було. “І це дуже добре”, – впевнена Яника. Один з новоспечених міністрів, Айварас Абромавічус скромно назвав цей Кабмін “найосвіченішим в історії України”.
Економічний блок другого уряду Яценюка поповнився відразу двома інвестбанкірами – колишньої американкою Наталією Яресько, яка очолила міністерство фінансів і колишнім громадянином Литви Айварасом Абромавічусом. Тепер, фактично, на всіх ключових посадах, відповідальних за економічні реформи – в Мінфіні, МЕРТ, Національному банку та Державній фіскальній службі будуть люди з одного кола.
Перед Абромавічус і Яресько стоїть серйозний виклик – вони прийшли в уряд наприкінці року, коли потрібно прийняти бюджет-2015. Гостроти додає те, що попереднє керівництво Мінфіну працювало над проектом бюджету виходячи із змін у податковому, бюджетному та пенсійному законодавстві, а ці зміни все ще не схвалені парламентом.
Податкова реформа
Наталія Яресько в перший день на своєму посту заявила, що відходити від бюджетної політики попередників не має наміру. “Я сьогодні працюю перший день, а розрахунки велися в Мінфіні вже давно. Впевнена, ми можемо використовувати плоди тієї роботи, яка була виконана попереднім парламентом. Тому все буде робитися на основі реформ, які розробляли і продовжують розробляти міністерства”, – сказала вона.
Вона також запевнила, що реформи щодо зниження ставки Єдиного соціального внеску та об’єднання соціальних фондів будуть проведені, але додала, що обговорення все ще ведуться, “так що невідомо, що буде з цими документами в підсумку”.
Марія Барабаш, керуючий партнер A7 Capital, вважає, що реалізація податкової реформи стане головною перемогою уряду, якщо їм вдасться зменшити податкове навантаження. Про реформу говорять вже давно, але конфлікт інтересів між МЕРТ, яке керувалося перспективами розвитку, і Мінфіном, який дбав про задоволення насущних проблем держбюджету, не дозволяв отримати єдиний проект реформи, який би всіх влаштував. Одні хотіли знижувати податки, інші відстоювали непорушність права Пенсійного фонду на регулярні надходження.
Глава Фіскальної служби Ігор Білоус в цій сутичці спочатку підтримував сторону бізнесу, а не Пенсійного фонду, але в останні місяці в його риториці явно з’явилися ідеї Шлапака про захист пенсіонерів у збиток бізнесу. “Ігор Білоус – теж інвестбанкір, можливо йому буде тепер легше домовитися з двома міністрами-інвестбанкірами? Ми до 20 грудня дізнаємося, чи вдалося цій трійці знайти консенсус. У бюджеті, сподіваюся, вже будуть нові цифри, – припускає Барабаш, – А поки їм потрібно дати спокійно попрацювати 24/7 “.
“Я впевнена, що Айварас і Наталія знайдуть спільну мову. Для одужання економіки треба поставити правильний діагноз і призначити правильне лікування. Вони, говорячи вже історично однією мовою інвестицій, точно зуміють як досягти синергії та загального розуміння, наскільки це від них залежатиме”, – прогнозує Яника Мірило.
Дерегуляція
У свою чергу, Абромавічус, повідомив, що вже готовий подати до Парламенту 16 законопроектів, які дозволять виконати умови надання кредиту від Світового банку і отримати $0,5 млрд найближчим часом. Крім того, він заявив про твердий намір провести реформу управління державними підприємствами до кінця поточного року і “проштовхнути” кілька законів в частині дерегуляції.
Павло Шеремета, попередник Айварас, також був прогресивним реформатором та ідеологом радикальної дерегуляції, однак більшість його ідей так і не були втілені, а сам він пішов у відставку, статут протистояти системі. У перший день на посаді Абромавічус вже зустрівся зі своїми заступниками і з керівництвом департаментів.
“Мене здивувало якість та високий рівень команди, яка працює в міністерстві. Але вони розчаровані темпами реалізації реформ, які проводилися колишнім керівництвом”, – розповідає він. Міністр констатував, що гальмувалися всі зміни через неймовірну кількість бюрократичних перепон і запевнив, що жорстко візьметься за їх просування.
Марія Барабаш не сумнівається в тому, що при Абромавчусі ідеї попередника таки будуть втілені. “Шеремета багато чого зробив з того, що відразу не видно. Наприклад, ініціатива Easy Business з’явилася завдяки йому, і я думаю, що Данила Паська Айварас візьме якщо не заступником, так залишить активним радником міністра. А навіть описати 800 дерегуляційних ініціатив – непросте завдання, тим більше, що станом на 12 листопада 164 з 800 вже оброблені, про це в Нью-Йорку по скайпу говорив Дмитро Шимків “, – говорить вона.
“Наскільки я знаю, команда Easy Business була сформована тільки у вересні, тому за пару місяців – це непоганий результат, хоч і з запізненням. Але я знаю, що Данило розпочату справу доведе до кінця. А що стосується Айвараса, то він дуже принциповий і строгий керівник. Впевнена, що у нього вийде стати українським Лі Куан Ю (перший прем’єр-міністр Сінгапуру – Авт.) “, – підсумувала вона. Свою впевненість Барабаш аргументує ще й тим, що Айварас з реального бізнесу, тоді як Павло в останні роки був лише радником і вів свій консультаційний бізнес.
Очікування
В цілому фінринок ставиться до нових міністрів дуже приязно і не сумнівається в тому, що уряд досягне успіху.
“Я знаю його особисто, він порядний, з хорошою освітою і успішним бізнес-досвідом інвестування в реальний сектор в Україні і не тільки. Він системний в бізнесі і чужий для системи держуправління старого зразка. Якраз те, що потрібно для реформ”, – розповідає про Айвараса Оксана Маркарова, президент ITT Invest.
При цьому вона сумнівається, що відсутність досвіду державного управління зможе перешкодити: “Нам потрібні радикальні реформи, дерегуляція, спрощення ведення бізнесу, прозорість, рівні правила гри для всіх. Не обов’язково знати всі тонкощі того, як це раніше робилося неправильно, щоб зараз зробити правильно”.
Одними з кращих фахівців з інвестицій та економіці Наталію Яресько та Айварас Абромавічус називає і Яника Мірило: “Айварас прагматичний, з європейським досвідом та історією, але загартований на непростих ринках і реаліях Росії та України. Він не венчурний капіталіст, який ще вірить у великі історії і величезне зростання, але вкрай прагматичний, холоднокровний і давно вже не вірить порожнім обіцянкам – це все йому дуже допоможе в роботі і в непростих завдання, які стоять перед ним”.
“За роки роботи Horizon в Україні, їх, а відповідно і Наталю Яресько, як керівника, заслужено можна вважати стабільним, якщо не якірним, інвестором в економіку України. Упевнений, що багато компаній інвестиційного бізнесу із задоволенням би пішли з ними в спільні проекти. Це і стабільно, і однозначно надає проектам певний порядок і прозорість”, – говорить Ігор Когут, директор КУА“Фінекс-Капітал”.
Знайти сумніваються в успіху нової команди економічного блоку уряду виявилося не так-то просто – навіть найбільші скептики і критики найменше претензій мають до керівників Мінфіну і МЕРТ. Абромавічус дивувався, що навіть колишні колеги з Росії висловлювали йому підтримку. І тільки “Опозиційний блок” залишився незадоволений рішенням президента.
Марія Стасенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас