НБУ майже вдвічі скорочує продаж валюти на Міжбанку - для "визначення ринкового рівноважного курсу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ майже вдвічі скорочує продаж валюти на Міжбанку - для "визначення ринкового рівноважного курсу"

Валюта
7231
Управління валютних операцій і аналізу фінансових ризиків НБУ розіслало банкам лист №24-011/70580, в якому йдеться про зміни у валютних аукціонах НБУ.
Починаючи з 5 листопада НБУ щодня проводить валютні аукціони з продажу іноземної валюти в обсязі $5 млн. Проте вже з 28 листопада “НБУ зменшує обсяг валюти, яка пропонується на аукціонах, до $3 млн”. Це робиться для “зменшення впливу на процес визначення ринкового рівноважного курсу намірів деяких банків купити валюту на аукціонах НБУ”, йдеться в листі за підписом глави НБУ Валерії Гонтарєвої (копією листа своєму розпорядженні FinMaidan).
НБУ нагадує, що мета аукціонів – щодня визначати справедливий рівноважний курс на міжбанківському валютному ринку в умовах, коли нормальне функціонування ринку утруднене і на ринку присутній дефіцит валюти.
“Проте досвід проведення аукціонів свідчить, що значна кількість банків продовжують розглядати щоденні аукціони НБУ не як інструмент допомоги функціонування ринкового механізму, а як джерело задоволення попиту на іноземну валюту”, – йдеться в листі НБУ.
Центробанк впевнений, що банки не розуміють суть аукціонів, саме тому НАБУ пропонував їх скасувати, адже “обсяг валюти на аукціонах не може задовольнити відкладений попит на валюту, а середньозважений курс аукціону не відображає тенденції ринку”.
Тому НБУ закликав банки “подавати заявки за курсом, який вони вважають справедливим, а не ставити собі за мету якомога дешевше купити валюту в НБУ”, сказано в листі. “Звертаємо увагу керівництва банків на їх особисту відповідальність за подачу необґрунтованих заявок на участь в аукціоні”, – попередила Валерія Гонтарєва.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас