Сюрреалізм: Україна восени експортувала 566 тис. тонн вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сюрреалізм: Україна восени експортувала 566 тис. тонн вугілля

Енергетика
2071
Україна в період з 1 вересня по 10 листопада 2014 експортувала 566 тис. тонн енергетичного вугілля, а також вугілля, що використовується для побутового споживання (не коксівного).
Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на Державну фіскальну службу України.
“Загальна вартість такого експортованого вугілля склала $37 млн, або майже $66/тонна”, – зазначили в ДФС.
За даними служби, імпорт вугілля з ПАР у вказаний період склав близько 163 тис. тонн за ціною близько $110/тонна.
“Вважаємо, що з урахуванням напруженої ситуації в енергетичному секторі України, зокрема, необхідності забезпечення вугіллям потреб побутового споживання, а також роботи теплових електростанцій, дана ситуація вимагає негайного реагування”, – зазначили в ДФС.
За даними служби, у митниці немає законних підстав перешкоджати експорту дефіцитних марок вугілля. У той же час уряд має право ввести ліцензування їх експорту.
“Пропонуємо ввести ліцензування експорту енергетичних та інших марок вугілля, що використовується для забезпечення побутових потреб населення, а також роботи ТЕС, шляхом відповідного доповнення до постанови Кабміну”, – резюмували в ДФС.
Цієї осені Україну вперше за всю історію своєї незалежності відчула гострий брак вугілля і була змушена його імпортувати, зокрема з Росії і ПАР. За оцінкою прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, вугільний дефіцит становить 4 млн тонн.
24 листопада Міненерго України повідомило про зупинення поставок вугілля з Росії. Терміни відновлення поставок поки невідомі.
8 листопада українські правоохоронні органи порушили кримінальну справу, що стосується угод із закупівлі вугілля в ПАР. В рамках цієї справи вже був допитаний міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас