Нафта впаде до $60, якщо країни ОПЕК не домовляться про значне зниження видобутку - учасники ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта впаде до $60, якщо країни ОПЕК не домовляться про значне зниження видобутку - учасники ринку

Енергетика
1091
Ціна нафти може впасти до $60 за барель, якщо країни ОПЕК не домовляться про значне зниження видобутку на нараді у Відні в четвер, припускають учасники ринку.
Ціни, що впали з червня на 34 відсотки майже до чотирирічного мінімуму, продовжать падіння, якщо ОПЕК не вирішить знизити видобуток як мінімум на 1 мільйон барелів на добу, кажуть керуючі фондами, що інвестують в сировинні активи.
“Якщо не буде скорочення видобутку, ринок втратить довіру до ОПЕК і засумнівається в її вплив на світовий ринок нафти”, – сказав Деніел Бейт з фонду Lupus Alpha Commodity Invest Fund, додавши, що ціна Brent тоді може впасти до $60 за барель.
На його думку, імовірність зниження видобутку становить не більше 50 відсотків, і серед аналітиків теж немає єдиної думки з приводу підсумків наради. На їхню думку, незначне скорочення виробництва, наприклад, на 500.000 барелів на добу, не допоможе ринку відновитися.
Навіть якщо ОПЕК вирішить знизити видобуток на 1 мільйон барелів на добу, Brent все одно може подешевшати до $70, вважає директор з інвестицій RCMA Capital Даг Кінг. Якщо ж країни ОПЕК не домовляться скоротити видобуток, ціни дуже швидко можуть впасти до $60, припустив він.
Ряд країн ОПЕК, в чий бюджет закладена дорога нафта, закликають картель до зниження виробництва, і значне зниження – більш ніж на 1 мільйон барелів на добу – викличе швидке зростання цін, сказав керуючий сировинним фондом Threadneedle Ніколас Робін.
“Підйом прискориться за рахунок зниженої ліквідності у зв’язку з Днем подяки”, – додав він.
Найбільший виробник ОПЕК Саудівська Аравія дав цінам впасти, щоб змусити інші країни картеля до спільних дій, вважає Том Нельсон з Investec Global Energy Fund.
“Саудівська Аравія хоче знизити видобуток, але не хоче робити це на самоті”, – сказав Нельсон, додавши, що для стабілізації ринку досить скорочення виробництва на 1,0-1,5 мільйона барелів на добу.
На ринку достатньо і теорій змови, що пояснюють бездіяльність Саудівської Аравії. Наприклад, оглядач New York Times Томас Фрідман припустив, що “на світовому ринку нафти йде війна між США і Саудівською Аравією з одного боку і Росією та Іраном з іншого”.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас