Що робити з дешевої рудою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити з дешевої рудою

Особисті фінанси
505
З початку 2014 року залізорудна сировина (ЗРС) на китайському ринку подешевшала майже на 44%. Якщо в січні руда з 62% вмістом Fe в порту Тяньцзінь коштувала близько $135/т, то до другої декади листопада її ціна становила близько $76, каже Олександр Сірик, віце-президент консалтингової компанії RCG. Імпортний ринок ЗРС Китаю — найбільший у світі, і ціноутворення на ньому виступає орієнтиром для виробників і експортерів залізної руди по всьому світові. За даними Сірика, в 2013-му в КНР було продано 17 млн. т української залізної руди з усього обсягу її експорту в 38 млн. т. Згідно з Держстатом, за підсумками восьми місяців 2014-го такі поставки в Піднебесну перевищили 12 млн. т (47% від загального експорту нашої руди).
Ціновий тренд у Китаї, безумовно, зачіпає інтереси наших виробників ЗРС, погоджується фахівець ДП «Укрпромзовнішекспертиза» (УПЕ) Дмитро Желтяков. За словами експерта, наші гірничорудні компанії навіть на внутрішньому ринку України знижують розцінки на ЗРС залежно від динаміки на китайському спотовому ринку цієї сировини. З моніторингу УПЕ з січня по жовтень включно рудні ціни в Україні за квартальними контрактами знизилися на 37–38% — зі $103/т до трохи більше $64/т.
Піднебесний пріоритет
Найбільші виробники та експортери ЗРС в Україні — «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського, а також Ferrexpo Костянтина Жеваго. За оцінкою УПЕ, гірничо-збагачувальні комбінати (Інгулецький, Центральний і Північний) за дев’ять місяців 2014 року сумарно виробили трохи менше 24,5 млн. т товарної продукції, відвантаживши з цього обсягу близько 9,2 млн. т на експорт. І поставки ПівнГЗК на китайський ринок зайняли близько 80%. ПівдГЗК через Metinvest International у січні-вересні направив у КНР майже 58% (більше 5 млн. т) від випуску руди.
Група Жеваго, яка контролює Полтавський ГЗК, практично весь залізорудний продукт (окатиші) поставляє на зовнішні ринки. Китай в її продажах займає не настільки вагому, але все ж таки помітну роль. На ринок Піднебесної було відправлено приблизно чверть від 8,25 млн. т експортованої за дев’ять місяців сировини.
Падіння цін на руду, що примітно, поки не дуже позначається на загальноукраїнських обсягах її експорту. За три квартали поточного року, за розрахунками УПЕ, тут навіть спостерігається невелике зростання — на 3% у порівяннні з таким же періодом 2013 року. «Можливо, експорт і впав би, якщо б усередині України спостерігалася інша ситуація, і наші меткомбінати закуповували сировину в такій же кількості, як і в минулому році», — каже Дмитро Желтяков.
Випуск і споживання ЗРС на внутрішньому ринку нашої країни дійсно демонструє зниження. За даними об’єднання «Металургпром», видобуток залізної руди в січні-вересні скоротився на 1%, виробництво підготовленої ЗРС — на 8%.
Вітчизняне упущення
Зниження цін у такій ситуації вкрай негативно позначається на обсягах виручки і прибутковості українських гірничорудних підприємств, стверджує Олександр Сірик: «Навіть незважаючи на те, що за собівартістю виробництва залізорудної продукції вони займають одні з кращих позицій у світі». Желтяков вважає, що за нинішньої низької вартості руди на китайському ринку наші рудники працюють на рівні, близькому до точки беззбитковості.
На східно-європейському напрямку до 50% своєї продукції експортує Ferrexpo. За даними фінзвіту компанії, собівартість окатишів у січні-червні 2014-го знизилася на 23% порівняно з тими ж місяцями 2013-го: з $61,8/т до $47,8/т. На це вплинуло як збільшення обсягів випуску продукції у цей період (на 2,3%), так і девальвація гривні. Представник RCG враховує ці чинники, але підкреслює — вони відносяться до періоду, протягом якого цінові рівні були значно вище поточних.
«Ціни на руду помітно впали тільки наприкінці першого кварталу — з $130–135/т до $110–115/т і до $90–100/т — у другому. А в порівнянні з першим півріччям ціни на цю сировину для другої половини 2014-го будуть нижчими на 25–30%», — каже Сірик.
Це означає, що падіння валютних продажів у наших експортерів ЗРС за підсумками 2014 року буде ще більш вираженим. Поки за півроку реалізація ЗРС у «Метінвесту» знизилася на 18% (до $1,18 млрд.), у Ferrexpo — на 4% (до майже $760 млн.).
«Для українського ГМК 2015 рік буде складним. Військовий конфлікт у Донбасі пов’язаний із низькими цінами на залізну руду, яка була головним генератором прибутку для двох вітчизняних титанів галузі в останні роки», — припускає аналітик Eavex Capital Іван Дзвінка.
На внутрішні негативи ризикують нашаруватися також чинники зовнішньої конкуренції, додають в RCG. Найбільші гірничорудні компанії світу не шкодують коштів на оптимізацію логістики ЗРС у Китай. Наприклад, бразильська корпорація Vale не так давно відкрила портовий комплекс Teluk Rubiah в Малайзії. Проект вартістю $1,4 млрд. дозволить бразильській компанії економити $3–5 на кожній з 30 млн. т руди, які Vale зможе щорічно перевалювати для азіатського ринку на своєму новенькому терміналі.
Сергій Кукін
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас