Старіння населення загрожує світовій економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Старіння населення загрожує світовій економіці

Світ
813
В кінці 1930-х рр. економісти намагалися зрозуміти, чому депресія триває майже десятиліття і чи не відбулася вона через нестачу людей. “Перехід від збільшення до зниження населення може бути дуже катастрофічним”, – заявив в 1937 р Джон Мейнард Кейнс.
На наступний рік інший відомий економіст Елвін Хансен попередив, що Америці не вистачає робочих рук, території і нових ідей. Саме це, на його думку, і призвело до “віковому застою” (secular stagnation) – болючого відновленню, яке гине ще на початковому етапі, і депресій, які відтворюються самі по собі і залишають після себе величезну кількість безробітних.
У 2013 р колишній президент Гарвардського університету Ларрі Саммерс згадав термін “віковий застій” при описі тривалої “хвороби” багатого світу. Слабкий попит і зайва кількість заощаджень не дозволяють стимулювати зростання економіки традиційним способом – низькою процентною ставкою. Демографія, можливо, є першочерговою причиною описаної Саммерсом “хвороби” (навіть більш важливою, ніж в 1930-х рр.).
Старіюче населення може стримувати ріст і процентну ставку через кілька каналів. Пропозиція робочої сили є основним каналом. Виробничий потенціал економіки залежить від числа робітників та їх продуктивності.
У Німеччині та Японії населення працездатного віку зменшується вже більше десяти років, причому темпи скорочення будуть тільки збільшуватися в найближчі роки. Пропозиція робочої сили в Великобританії перестане рости в майбутньому десятилітті; в Америці воно також різко сповільнюється, зазначає британський журнал The Economist.
Кількість і вік населення також впливають на число споживачів і працюючих громадян, на яких розраховує бізнес, і на обсяг їхніх інвестицій. Кейнс і Хансен звернули особливу увагу на те, що населенню, що зменшуться, буде необхідно менше товарів, які американські компанії виробили.
Сучасні моделі економічного зростання базуються на тому, що фірмам необхідний певний обсяг капіталу на кожного робітника – обладнання, будівлі, земля і інтелектуальна власність – щоб зробити одиницю продукції. Якщо стає менше робітників, то компаніям необхідно менше капіталу.
В аналітичній замітці ФРС Юдженіо Пінто і РТЕС Тевлін помітили, що чисті інвестиції (валові інвестиції мінус знецінення) знаходяться на найнижчому рівні в частці сумарного капіталу з моменту закінчення Другої світової війни. Почасти це пояснюється циклічністю, тому що рецесія змусила бізнес обмежити капіталовкладення. Але це також стає постійним фактом, що не може не тривожити. Зростання обсягів основного капіталу сповільнилося з 3,1% за період з 1994 р по 2003 р до 1,6% в наступне десятиліття.
Старіння населення загрожує світовій економіці
Демографія може впливати на зростання процентної ставки також через заощадження. Громадяни зазвичай багато займають в молодості, щоб оплачувати освіту, будинок, дітей; активно зберігають гроші, починаючи з середнього віку; і витрачають заощадження на пенсії.
Коен Телінгс з Кембріджського університету провів аналіз того, як розмір колективних заощаджень в різних країнах залежить від демографії. Швидке зростання населення і невелике число пенсіонерів вимагають менше заощаджень; більш старе населення потребує більшого обсягу заощаджень.
В Америці необхідний запас заощаджень дорівнював -228% до ВВП в 1970 р .: домогосподарства частіше були позичальниками, ніж власниками заощаджень, так як відносна молодість і коротша тривалість життя означали, що достатній майбутній дохід дозволяв погасити всі борги і забезпечити комфортне життя на пенсії.
Але в міру того, як населення старіло, його ріст сповільнювався, а час на пенсії збільшувався (завдяки якісної охорони здоров’я), необхідний обсяг заощаджень в 2010 р виріс до 52% до ВВП. В Японії необхідний обсяг заощаджень злетів з -176% до 119% до ВВП за той же період, в Німеччині зі 189% до 325%, а в Китаї з -40% до 86%.
Одночасні зусилля великого числа країн зберегти кошти на пенсію, а також слабке інвестування, уповільнення потенційного зростання, фіскальна економія, корпоративні накопичення та нерівність призвели до сьогоднішнього застою. Однак є один ефективний спосіб подолати цю проблему.
Старіння населення загрожує світовій економіці
“Більш високий вік відходу на пенсію зменшить обсяг заощаджень, – пишуть Коен Телінгс і Річард Болдвін в своїй останній книзі. – Існує межа, до якої ми сьогодні можемо зберігати в обмін на комфорт і більш високе споживання завтра. Комусь необхідно працювати завтра; ми не можемо всі одночасно піти на пенсію”.
Так чи інакше, в якийсь момент старіюче населення почне витрачати накопичені заощадження. Чарльз Гудхарт і Філіп Ерфурс з Morgan Stanley відзначають, що співвідношення тих, хто працює до пенсіонерів зараз зменшується в більшості розвинених країнах, і дуже скоро подібний процес відбуватиметься і в економіках, що розвиваються. Японія вже ліквідує іноземні активи, які її народ набув під час періоду високих накопичень; Китай і Південна Корея також приступають до цього, на черзі Німеччина.
Все це, на їхню думку, призведе до підвищення реальної процентної ставки (яка зараз перебуває в негативній зоні) до історичного рівноваги в 2,5-3% до 2025 р.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас