Люстрації кінець? Верховний суд опротестував закон "Про очищення влади" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Люстрації кінець? Верховний суд опротестував закон "Про очищення влади"

Казна та Політика
4188
Верховний суд опротестував норми закону “Про очищення влади” в Конституційному Суді. За направлення закону на експертизу проголосували 27 з 43 суддів.
Глава НД Ярослав Романюк зазначив, що до нього звернулися голови більшості київських районних судів, а також Вищий спецсуд з розгляду цивільних і кримінальних справ, які вважають, що норми закону прямо порушують їх права і загрожують їх незалежності. Романюк додав, що люстрація в органах влади та в суддівській системі необхідна, але деякі норми цього закону прямо порушують Конституцію.
Неконституційним судді вважають становище про звільнення тих їхніх колег, хто під час Євромайдану давав дозвіл на арешт активістів чи приймав політично вмотивовані рішення про арешт політичних діячів. Верховний Суд вважає, що люстрація без перевірки рішень на предмет законності є порушенням Конституції. Крім того, ці ж судді підлягають звільненню згідно раніше прийнятого закону “Про відновлення довіри до судової системи”. Тобто вони понесуть подвійне покарання за свої дії.
Пленум Верховного Суду також вирішив, що люстрація членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради юстиції та керівництва Державної судової адміністрації тільки за те, що вони працювали під час Євромайдану і не звільнилися, є порушенням принципу індивідуальної відповідальності. Судді вважають, що перед люстрацією потрібно перевіряти, чи сприяв конкретний чиновник узурпації влади президентом Віктором Януковичем чи ні.
Верховний Суд просить КС розглянути це конституційне подання невідкладно.
Водночас пленум звернувся до Петра Порошенка з проханням ініціювати поправки до закону про люстрацію, які усунуть неконституційні норми.
В ході обговорення цього рішення між суддями і присутніми виникали перепалки, а суддя Верховного Суду Іван Шіцькій навіть назвав голосування пленуму сфальсифікованим, оскільки в ньому брали участь 3 суддів, які вже досягли 65 років (граничний вік для судді). Романюк заявив, що участь цих суддів в голосуванні не суперечить законодавству.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас