Бізнес вважає інвестклімат в Україні несприятливим і не вірить у поліпшення - через відсутність будь-яких істотних реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес вважає інвестклімат в Україні несприятливим і не вірить у поліпшення - через відсутність будь-яких істотних реформ

Казна та Політика
1344
3% керівників найбільших компаній, що працюють в Україні, оцінили інвестиційний клімат в країні як “несприятливий для інвестування”, свідчать дані дослідження Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).
Так, за результатами опитування, в якому взяв участь 121 член ЄБА, 45% респондентів вважають клімат в Україні в третьому кварталі 2014 скоріше несприятливим для інвестування, 28% назвали його однозначно несприятливим, 14% – нейтральним і тільки 12,5% – сприятливим .
Анна Дерев’янко, виконавчий директор ЄБА, пояснює падіння довіри міжнародного бізнесу до України відсутністю яких-небудь істотних реформ – сам факт приходу нових людей у владу вже не гарантує оптимізму бізнесу. “Поки ми не будемо відчувати реальний позитив, поліпшення очікувань не буде”, – зазначає вона.
“У мене більш ніж на половину вичерпалася довіра. Нам здавалося, що до влади прийшла“команда нашої мрії “. Ніхто не міг уявити, що після помилок 2005 року, можна наступити на ті ж граблі, але у нинішньої влади це виходить”, – нарікає президент ЄБА Томаш Фіала.
При цьому він зазначає, що довіри, яка вичерпалася, зараз все ж таки більше, ніж у 2005 році, так як сьогодні до влади прийшли люди, які здатні досягти результатів, але їм потрібно перемогти корупцію.
Оцінюючи динаміку інвестклімату за останні три місяці, 39% респондентів не відзначили ніяких змін, 38% визнали, що умови погіршилися і 24% назвали динаміку позитивною.
44% респондентів зробили висновок, що ніяких передумов до поліпшення інвестклімату за цей період не було. 18% назвали позитивним фактором проведення парламентських виборів і політичну стабілізацію, а 13% вважають, що влада зробила реальні кроки з дерегуляції бізнесу. При цьому лише 8% опитаних відзначили потепління у відносинах між бізнесом і владою, а 5% серед позитивних чинників вказали прийняття антикорупційного та люстраційного законодавства. У порівнянні з минулим кварталом, значно зросла кількість експертів, які говорять про процеси дерегуляції та реальні зрушення у відносинах бізнесу і держави.
Водночас, бізнес поступово втрачає віру у поліпшення умов. Так, у першому кварталі 2014 57% учасників опитування вважали, що інвестклімат покращиться в наступні три місяці, у другому кварталі оптимістів було 38%, на сьогоднішній день їх кількість скоротилася до 31%. При цьому, з початку року частка тих, хто не вірить в жодні зміни збільшилася з 30% до 48%.
В цілому, в порівнянні з першим кварталом оцінки бізнес-клімату незначно покращилися, однак очікування впали. Таким чином, загальний індекс інвестиційної привабливості склав 2,65 за 5-бальною шкалою. У розбивці по регіонах, найкращі показники в західній Україні (2,9), а найгірші – у східній (2,1).
Найголовнішою перешкодою для поліпшення інвестклімату бізнес вважає війну на Донбасі і фейкові перемир’я – цей фактор назвали основним 30% опитаних. 28% відзначили негативний вплив нововведень Нацбанку в сфері валютного регулювання, 27% звинувачують у всьому відсутність реальних реформ і 11% – зростання корупції.
При цьому в дослідженні наголошується, що перелік негативних змін у бізнес-кліматі зменшується – залишилося всього три основні проблеми: військові дії, бездіяльність президента і уряду, а також жорстка політика НБУ.
На думку Томаша Фіали, ті реформи, які були прийняті, не стосуються серйозних структурних змін. Так, створення антикорупційного бюрю вирішує проблему корупції не більше ніж на 5%. Описуючи такі реформи Ганна Дерев’янко процитувала екс-міністра економіки Грузії Каху Бендукідзе, який порівняв процес з риттям траншеї. На його погляд, ми всією країною зібралися і розмірковуємо як створити раду, щоб рити траншею, де взяти інструментарій, щоб рити траншею, замість того щоб почати рити.
Дослідження проводилося Європейською Бізнес Асоціацією спільно з компанією InMind з 21 жовтня по 5 листопада 2014 року. В опитуванні прийняв участь 121 керівник підприємств-членів асоціації. ЄБА є провідною організацією міжнародного бізнесу в Україні та об’єднує близько 900 європейських, українських та міжнародних компаній.
Нагадаємо, заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків днями заявив, що в Україні збільшився адміністративний тиск на вітчизняний та зарубіжний бізнес. За його словами на зустрічах з іноземними підприємцями, інвесторами та послами все частіше звучать зауваження про тиск. Зокрема, це стосується справ, відкритих за часів президентства Віктора Януковича – вони знаходяться в активній фазі, і різні органи продовжують розслідування за цим суб’єктам підприємництва.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас