Україна зайняла 132 місце в рейтингу корупційних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зайняла 132 місце в рейтингу корупційних ризиків

Казна та Політика
1289
Україна зайняла 132 місце серед 197 країн у рейтингу корупційних ризиків, в якому найменші ризики у країни, що зайняла перше місце. Про це свідчать дані некомерційної ділової асоціації TRACE International.
Експерти TRACE International (міжнародна асоціація, яка допомагає компаніям відповідати антикорупційному законодавству) спільно з американським аналітичним центром Rand Corporation представили новий індекс за оцінкою корупційних ризиків. TRACE Matrix фіксує ситуацію з хабарництвом у всіх країнах світу.
Найбільш некорумпованою країною світу була визнана Ірландія. Друге місце посіла Канада, третє дісталося Новій Зеландії, четверте – Гонконгу, п’яте – Швеції. У першу десятку найбільш некорумпованих країн також увійшли Фінляндія, Сінгапур, Японія, Німеччина і США. Грузія опинилася на 11 місці.
За даними TRACE Matrix, Росія відстала від України лише на два рядки – вона посіла 134 місце серед 197 країн. При цьому Польща знаходиться на 31 місці, Білорусь – на 74. Сусідами України по рейтингу стали африканська республіка Джібуті (131) і Аргентина (133).
Країни оцінювали за чотирма основними критеріями: як бізнесу доводиться взаємодіяти з владою країни, які в цій державі існують антикорупційні закони і як вони застосовуються на практиці, наскільки прозора держслужба і державні процедури та чи існує можливість громадського контролю за всіма цими процесами – в тому числі і з боку ЗМІ. В результаті TRACE Matrix являє собою індекс з областю значень від 1 до 100: чим вище число, тим вище ризики, асоційовані з корупцією, в кожній конкретній країні світу.
З 100 можливих балів Україна набрала 64, що говорить про наявність в країні досить високих ризиків для бізнесу, пов’язаних з корупцією. Якщо говорити про окремі фактори, то найгірший результат в України по взаємодії бізнесу з владою – 69 пункту з 100. Цей показник оцінюється на підставі того, як часто підприємцям доводиться вступати в контакт з чиновниками різних рівнів і відповідно, як часто виникає ситуація, в якій можлива дача хабара. За антикорупційне законодавство України присудили 52 бали.
За версією TRACE Matrix найбільш ризикованими країнами, з точки зору корупції, є Камбожда, Узбекистан, Ангола, Йемен і Нігерія.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас