Коли можна буде вільно купити долари і за скільки їх продадуть? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли можна буде вільно купити долари і за скільки їх продадуть?

Валюта
8058
Готівковий долар так і не з’явився вчора у вільному продажу, незважаючи на спроби Нацбанку встановити з 5 листопада ринковий курс покупки-продажу валют на міжбанку. Як показав моніторинг “Сегодня”, змінилися лише цифри на цінниках в обмінних пунктах: якщо раніше курс продажу був обмежений НБУ 13 гривнями за долар (реально валюти практично не було), то зараз – від 13,65 грн в “Ощадбанку” до 14, 2 в банку “Аваль” і 14,19 – в “Фінанси та кредит”.
Як роз’яснив нам заступник голови правління “ФіК” Ігор Львов, це дозволений НБУ максимум на вчорашній день, який дорівнює середньому курсу міжбанківського ринку за підсумками торгів 5 листопада (13,52 грн/$), плюс маржа не більше 5%. Вчора на міжбанку курс продажу був 14,35, тобто сьогодні банкіри зможуть продавати долари навіть за 15,06 грн.
Нецікаво. Схоже, що з відміною пільгового курсу в 13 грн/$, населення тимчасово втратило інтерес до валюти, яку, і це не секрет, багато хто відразу збували спекулянтам: біля кас – пусто. “В середу ми з ранку ще продавали долари по 13 грн з розрахунку $200 в одні руки, запасів вистачило на годину роботи, – розповіла нам менеджер “Промінвестбанку” Аліна. – В четвер валюту не завезли, коли і за яким курсом вона буде, невідомо”.
Трохи жвавіше лише біля тих небанківських обмінників, які міняють валюту за завищеною ціною. Там можна було здати долари по 14-14,1 грн, купити – по 14,7-14,8. За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, у “чорних” мінял курс вчора був ще вигідніший: покупка – 14,5, продаж – 15.
ДЕ ВЗЯТИ. Банки поки пропонують без обмежень лише валютний безнал. “Якщо долари потрібні для розрахунків в турпоїздці за кордон, можете покласти на мультивалютну картку гривні, в країні перебування їх конвертують в долари по курсу нашого банку в день оплати, сьогодні, наприклад, це 13,65 грн/$”, – порадили нам в одному з них. За розрахунками Охрименка, реальний курс (з урахуванням комісії) складе 13,9-14,3 грн/$. Якщо готівка потрібна відразу і багато, вона є тільки у бариг, і дорожче – по 15 грн.
ПРОГНОЗИ. Охрименко прогнозує, що в найближчий місяць курс буде поступово зростати, а доларів в Україну буде ввозитися експортерами все більше (бо їх продаж стає все вигідніший), поки ринок не насититься. Після цього долар почне дешевшати.
“Важко щось прогнозувати, але через відкладеного попиту більш ніж в $1 млрд курс може піднятися і до 20 грн/$, а місяця через два – знизитися до 14”, – каже Охріменко.
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко сказав нам, що в найближчі 3-4 тижні курс гривні буде сильно (до 15% від нинішнього або на 2-2,2 грн) коливатися, поки не “відчує” рівновагу, місяць-півтора не буде у вільному продажу і готівкового долара: “Курс буде штовхати вгору незадоволений попит на валюту, він близько $1 млрд, і поки ринок не насититься, стабільність не наступить. Думаю, що рівновага – 15 грн за долар”.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас