Саудівська Аравія обвалює ціни на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія обвалює ціни на нафту

Енергетика
10165
Вартість поставок в грудні техаської світлої нафти (WTI) зменшилася в понеділок на торгах в Нью-Йорку на $1,76 (2,2%) до $78,78 за барель у зв’язку з тим, що компанія Саудівської Аравії знизила вартість експорту нафти в США.
Дана вартість WTI є мінімальною з червня 2012 року. При цьому, на електронних торгах енергоносій досягав і більш низького рівня – $78,25 за барель.
Як вказують аналітики, причиною падіння ціни на нафту на торгах стало зниження вартості її постачань з Саудівської Аравії в США і Азію, про який оголосила раніше національна нафтова компанія Саудівської Аравії нафти.
“Даний крок з боку Саудівської Аравії вказує на те, що вона намагається зберегти свою частку ринку в США, яка нещодавно дещо скоротилася, – Вказав співробітник хедж-фонду Знову Capital LLC Джон Кілдаф “Мабуть, саудівці почуваються комфортно при такій ціні і рівні попиту”, – підкреслив він. За його словами,“схоже, що Саудівська Аравія розраховує на те, що зростання попиту на нафту взимку дозволить їм зміцнити становище”.
“Пропозиція сирої нафти дуже велика, – зазначила представник консультаційної компанії Energy Security Analysis Сара Емерсон – Ситуація відрізняється значною волатильністю. Я не здивуюся, якщо до кінця року нафта марки Brent наблизиться до $80, при цьому, також цілком можливо, що вона перебуватиме й на рівні $95”.
Зниженню нафтових цін сприяє і підвищення курсу національної валюти США. “Зміцнення долара продовжує чинити тиск на сировину, – вказав аналітик з компанії Citi Futures Perspective Тім Еванс. – Ця тенденція вже міцно встановилась і, по всій видимості, продовжиться”.
Нагадаємо, падіння вартості нафти відбувається вже шостий тиждень поспіль. Це найдовший період скорочення нафтових цін з 2002 року. Причиною такої динаміки експерти називають підвищення обсягів видобутку в країнах ОПЕК і в США, цінову конкуренцію між країнами Перської затоки і зниження темпів росту попиту на нафту через уповільнення розвитку економік Китаю та Європи.
Водночас колишній міністр фінансів РФ Олексій Кудрін висловив припущення, що США і Саудівська Аравія вступили в змову з метою послабити Росію, то пак це свого роду прихована додаткова санкція. На думку провідного експерта Союзу нафтогазопромисловців Росії Рустама Танкаєва, йдеться не про змову, а про протиборство цих двох країн, заручником якого стала Росія: він вважає, що саудівці задалися метою опустити ціну нижче $89, щоб зробити невигідною розробку американських сланцевих родовищ. В керівництві Росії падіння цін на нафту сприймають з погано прихованим роздратуванням.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас