Окремі пункти Угоди про асоціацію Україна - ЄС вступили в силу 1 листопада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Окремі пункти Угоди про асоціацію Україна - ЄС вступили в силу 1 листопада

Казна та Політика
1149
Окремі положення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом вступили в силу 1 листопада поточного року.
За інформацією Міністерства закордонних справ України, з 1 листопада продовжує діяти режим односторонніх преференцій з боку Євросоюзу для України, про що раніше була досягнута домовленість в рамках тристоронніх консультацій Україна-ЄС-РФ. Режим передбачає скорочення або скасування митних зборів на товари з України, цей режим буде діяти до 31 грудня 2015 року.
“Ключове значення для реалізації переваг режиму автономних торгових преференцій матиме прискорення адаптації законодавства України до норм і стандартів ЄС у відповідних сферах”, – зазначили в українському МЗС.
Крім того, починається застосування ряду інших положень Угоди з розділів “Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері закордонних справ і політики безпеки”, “Юстиція, свобода та безпека”, “Економічне та галузеве співробітництво”, “Фінансове співробітництво “,” Інституційні, загальні та заключні положення “.
Уряд України вже схвалив і почав реалізацію Плану імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС, зокрема, профільні міністерства вже здійснюють підготовку планів щодо виконання відповідних директив ЄС, йде підготовка до проведення перших спільних засідань органів асоціації, створення яких передбачено Угодою. За інформацією МЗС України, іннаугураціонное засідання Ради асоціації Україна – ЄС заплановано на середину грудня.
31 жовтня президенти України, Ради Європи та Європейської комісії прийняли спільну заяву, в якій вітали початок тимчасового застосування Угоди про асоціацію Україна – ЄС і сподіваються на продовження співпраці.
“Ми вітаємо початок тимчасового застосування важливих частин Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 листопада 2014 … Угода про асоціацію стане ключовим інструментом реалізації за підтримки ЄС необхідних реформ в Україні в подальші роки. Тимчасове застосування охоплюватиме такі важливі сфери, як верховенство права , боротьба зі злочинністю та корупцією, а також посилене секторальне співробітництво “, – зазначено в заяві, оприлюдненій прес-службою президента України Петра Порошенка.
Сторони також вітають продовження терміну дії автономних торгових преференцій ЄС для України до кінця 2015 року і підтверджують важливість належної підготовки до тимчасового застосування торговельних положень Угоди з 1 січня 2016 року.
“Ми сподіваємося на якнайшвидше завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом усіма державами-членами ЄС відповідно до національних процедурами”, – йдеться в заяві.
Дана угода сприятиме процвітанню та стабільності на європейському континенті і створить нові можливості для регіонального співробітництва між Україною та її сусідами, переконані автори заяви.
“ЄС зобов’язується підтримувати Україну на її шляху до сучасної європейської демократії. Угода про асоціацію не є кінцевою метою співробітництва між Україною та ЄС”, – підкреслюється в документі.
Верховна Рада 16 вересня поточного року синхронно з Європейським парламентом ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Документ повністю почне діяти після його ратифікації всіма 28 країнами-членами Євросоюзу.
Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС було розділене на два етапи: політична частина документа була підписана 21 березня поточного року, економічна – вже після президентських виборів в Україні 27 червня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас