Рішення Стокгольмського арбітражу по газовій суперечці з Росією варто очікувати не раніше літа 2015 - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення Стокгольмського арбітражу по газовій суперечці з Росією варто очікувати не раніше літа 2015 - думка

Енергетика
241
На думку експерта, швидкого вирішення цього питання очікувати не варто, а шанси України на перемогу такі ж, як і на поразку.
Експерт з питань енергетики Валентин Землянський розповів про те, коли і якого рішення варто очікувати від Стокгольмського арбітражу про повернення Україні 6 млрд. доларів. На його думку, рішення слід очікувати не раніше літа наступного року.
“Залежить від швидкості протікання процесу, але швидкого вирішення цього питання не варто чекати. Не менш року. Якщо ми подали позов влітку, то влітку наступного року можемо на щось розраховувати”, – сказав експерт.
На думку В.Землянського, шанси для України отримати позитивне рішення – 50 на 50.
“Я б не ставив на одну зі сторін: українську чи російську, – аргументів достаточноу обох. Стокгольмський арбітраж буде приймати рішення, виходячи з суб’єктивних обставин. Єдиний важливе питання полягає в справедливій ціні, оскільки що це таке – не зовсім зрозуміло. Вони будуть виходити з середньоринкової європейської ціни, і там вже обчислювати, на скільки вона відповідає чи ні, на скільки відповідає своїй суті принцип “бери або плати”, який закладений в даному контракті. Все це вони (судді – ред.) будуть порівнювати з існуючими умовами на європейському ринку”, – пояснив експерт.
В.Землянський не думає, що тиск Росії, який зараз відчуває Європа гратиме якусь роль в ухваленні рішення Стокгольмським арбітражним судом. На його думку, не та ситуація зараз в Росії, щоб продовжувати тиснути.
Нагадаємо, що міністр енергетики України Юрій Продан повідомив про початок поставок російського газу в Україну після сплати першого траншу боргу в розмірі 1,45 млрд доларів. І відповідно до обсягу, який ми хочемо мати, ми вносимо передоплату.
Раніше повідомлялося, що вартість тисячі кубів російського газу, відповідно до домовленостей в рамках “зимового пакета”, згідно з відповідною формулою, в четвертому кварталі 2014 складе 378 доларів США за тисячу кубометрів, в першому кварталі 2015 року – 365 доларів США.
Однак, як повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, Україна не планує відкликати свій позов із Стокгольмського арбітражу.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас