Банк Японії несподівано розширив покупку активів, акції злетіли на 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії несподівано розширив покупку активів, акції злетіли на 5%

Фондовий ринок
189
Банк Японії несподівано для учасників ринку прийняв в п’ятницю рішення збільшити програму купівлі активів, щоб розширити заходи стимулювання для економіки.
ЦБ, згідно із заявою за підсумками засідання ради директорів, має намір збільшити грошову базу на 80 трлн ієн проти колишнього орієнтира в 60-70 трлн ієн.
Ринок акцій відреагував на це рішення бурхливим зростанням: індекс Topix додав 5%. При цьому курс ієни до долара США опустився на 1,3%.
Розширення програми викупу активів очікували лише 3 з 32 експертів, опитаних Bloomberg.
Згідно із заявою японського ЦБ, рішення про розширення програми викупу активів було прийнято для запобігання ризику того, що кінець “дефляційного менталітету” буде покладено пізніше, ніж планувалося.
Скорочення споживчого попиту в Японії слідом за квітневим підвищенням податку на споживання, в також падіння цін на нафту надають знижувальний тиск на інфляцію, зазначають в Банку Японії.
Центробанк продовжить стимулювання стільки, скільки буде потрібно, щоб досягти стабільної інфляції на рівні 2%, йдеться в повідомленні ЦБ.
Банк Японії прийняв рішення про нарощування обсягів стимулювання, тоді як Федеральна резервна система (ФРС) раніше на цьому тижні оголосила про завершення програми кількісного пом’якшення (QE).
“Центробанк не раз заявляв про готовність діяти без коливань, при цьому його керівництво знає, що можливість прийняття масштабних заходів обмежена, тому воно вирішило зробити крок завчасно, – зазначає економіст Dai-ichi Life Research Institute Хідео Кумано. – Ці дії покликані підтримати рішення про подальшому збільшенні податку на споживання”.
Уряд Японії підвищив податок на споживання до 8% з 5% в квітні цього року, що спровокувало максимальне за п’ять років зниження ВВП країни в другому кварталі – на 7,1% в річному вираженні.
Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе до кінця 2014 року має вирішити, чи зможе економіка впоратися з подальшим підвищенням податку, який раніше планувалося підняти до 10%.
Пізніше в п’ятницю Банк Японії опублікує прогноз для економіки країни
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас