Шість з десяти членів нової ради директорів Банку Кіпру будуть іноземці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шість з десяти членів нової ради директорів Банку Кіпру будуть іноземці

Фондовий ринок
283
Виконавчий директор Банку Кіпру (Bank of Cyprus) Джон Хурікен та заступник голови ради директорів банку, екс-глава “Норнікеля” Володимир Стржалковський будуть балотуватися до нового складу ради на майбутньому 20 листопада річних зборах акціонерів. Про це повідомляється в повідомленні акціонерам про проведення річних зборів, опублікованому найбільшою на острові і системною для економіки республіки кредитною організацією.
Хурікан і Стржалковскій разом з іншими членами нинішньої ради подадуть у відставку, але скористаються своїм право на переобрання, як і ще два кіпрських директора. Решта, включаючи нинішнього голову ради директорів Хрістіса Хасапіса, покинуть раду. В нього на сьогоднішній день входять 13 осіб, включаючи п’ять представників Росії.
До складу ради запропоновано шість нових членів, включаючи екс-главу найбільшого інвестиційного банку Європи Deutsche Bank Йозефа Акермана, американського інвестора Уїлбура Росса і Максима Голдмана, який є директором зі стратегічних проектів групи компаній “Ренова” – структури Віктора Вексельберга. Всього, згідно із запропонованими акціонерам для голосування проектів резолюцій, рада буде складатися з 10 осіб. Проте в повідомленні говориться, що його склад може варіюватися від 7 до 13 осіб. Поки ж передбачається, що з десяти нових директорів лише четверо будуть представниками Кіпру.
Відставка старого і вибори нового складу ради директорів продиктовані необхідністю приведення його у відповідність з новою розстановкою сил у прохідному процес реструктуризації Банку Кіпру. Діюча зараз рада показує зміни, що сталися в банку після проведеної торік його рекапіталізації за рахунок примусового залучення незастрахованих депозитів. Фактично власниками кредитної організації мимоволі тоді стали вкладники, чиї кошти піддалися “стрижці”.
Однак влітку нинішнього року постало питання про необхідність проведення додемісії на 1 млрд євро через обґрунтованих побоювань кіпрських властей, що банк не зможе пройти обов’язковий для зони євро стрес-тест. В результаті успішного розміщення акцій серед міжнародних інвесторів, найбільший пакет опинився в руках групи американських бізнесменів на чолі з мільярдером Россом, які придбали 22% голосуючих акцій за 400 млн євро.
Найбільшими ж одноосібними акціонерами, чиї пакети перевищують 5%, стали “Ренова” – 5,455%, канадська інвестиційна компанія TD Asset Management – 5,232%, Європейський банк реконструкції та розвитку з 5,021% акцій і Cyprus Popular Bank (відомий як “Лайки банк”) – 9,624%. Цей банк був ліквідований в ході реструктуризації, проте в обмін вилучених в примусовому порядку депозитів кіпрська влада виділили пакет акцій приблизно в 18%, який скоротився тепер до 9,6% і знаходиться під управлінням ЦБ Кіпру і міністерства фінансів.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас