Обвал коротких ф'ючерсів на нафту не розвіяв надії на повернення Brent до $100 за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал коротких ф'ючерсів на нафту не розвіяв надії на повернення Brent до $100 за барель

Енергетика
1071
Котирування довгострокових контрактів вказують на відсутність кардинальних зрушень на ринку, незважаючи на всі розмови про обвал нафти, що дозволяє припустити досить швидке повернення високих цін на паливо, оскільки поточне ослаблення попиту виявиться недовгим.
Якщо короткі ф’ючерси на нафту Brent (з поставкою в наступному місяці) подешевшали з червня по 28 жовтня на 25%, до $ 86,03 за барель, то контракти з виконанням в 2020 році впали приблизно в чотири рази менше – до $ 91,53.
Поточні ціни “не можна вважати новою нормою, принаймні, поки”, зазначив головний аналітик Standard Chartered Plc в Лондоні по сировинним ринкам Пол Хорснелл. “Довгий кінець кривої почувається непогано на рівнях вище $ 90”, – додав він.
Обсяг світового споживання нафти збільшиться до 99 млн барелів на добу (б / д) в 2019 році з 92,8 млн б/д в цьому році, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство. Хоча США завдяки сланцевому буму наростили видобуток до максимуму з 1985 року, а темпи зростання виробництва ОПЕК у вересні досягли рекордного за 13 місяців рівня, для задоволення майбутнього попиту доведеться освоювати нові території з високою собівартістю видобутку, такі як глибоководні ділянки в Мексиканській затоці або арктичні родовища, стверджують експерти.
Однак ринок, швидше за все, відновиться задовго до 2020 року. Sanford C. Bernstein, Standard Chartered Plc і Barclays Plc прогнозують, що котирування індикативного світового сорту Brent можуть вирости до $100 за барель вже в наступному році.
До теперішнього часу ціни на нафту впали досить сильно для того, щоб загальмувати ряд сланцевих проектів в США, стверджують в Standard Chartered. Зростання видобутку з нафтоносних пісків Канади та на родовищах Арктики також сповільниться при поточних цінах, прогнозує Bernstein.
Відсутність нових джерел пропозиції в кінцевому рахунку призведе до зростання котирувань до рівнів, при яких освоєння важкодоступних родовищ знову стане рентабельним, каже головний аналітик Commerzbank AG по сировинним товарам Юджин Вайнберг.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас