Goldman Sachs знизив прогноз цін на нафту Brent і WTI, очікує ослаблення впливу ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Goldman Sachs знизив прогноз цін на нафту Brent і WTI, очікує ослаблення впливу ОПЕК

Енергетика
836
Аналітики Goldman Sachs group Inc. понизили прогнози цін на нафту Brent і WTI, відзначивши, зокрема, зростання обсягів видобутку в США.
При цьому експерти вважають, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) втратить вплив на нафтовий ринок у зв’язку зі “сланцевим бумом” в США.
Прогноз середньої вартості Brent на перший квартал 2015 знижений Goldman Sachs до $85 за барель з очікуваних раніше $100 за барель, прогноз для WTI – до $75 з $90 за барель.
Виробництво нафти в США знаходиться на максимальних рівнях за 30 років, і експерти Goldman Sachs упевнені в стійкості обсягів видобутку. На тлі різкого падіння вартості нафти за останній час найбільші країни ОПЕК знизили ціни на поставки сировини, прагнучи захистити свої частки ринку, замість скорочення видобутку, яке могло б підтримати ціни.
Експерти Goldman Sachs вважають, що ОПЕК втратить позицію виробника, здатного впливати на динаміку нафтових цін, і цю позицію займуть США, що нарощують видобуток сланцевої нафти.
“Наші прогнози цін на нафту відображають, в тому числі і очікування втрати ключовими країнами ОПЕК здатності впливати на ціноутворення на ринку”, – говориться в повідомленні Goldman Sachs.
Будь-яке скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК в короткостроковій перспективі буде скромним доти, поки не з’явиться достатніх сигналів уповільнення темпів зростання видобутку сланцевої нафти в США, відзначають аналітики.
На їх думку, для ослаблення темпів збільшення видобутку в США вимагається падіння вартості WTI нижче $75 за барель.
“Ключові країни ОПЕК не стануть різко скорочувати видобуток в найближчі місяці”, зазначають експерти.
На їх думку, недавнє зниження поставок нафти на ринок Саудівської Аравією відображає збільшення внутрішніх запасів, а не скорочення видобутку.
Зростання видобутку нафти в не входять в ОПЕК країнах за межами Північної Америці, в тому числі в Бразилії, Мексиці та Азербайджані, призведе до того, що поставки нафти на світовий ринок будуть перевищувати попит, що призведе до перенасичення ринку, вважають експерти Goldman Sachs.
“Наша впевненість в тому, що в 2015 році нафтовий ринок буде перенасичений, збільшилася, – йдеться в повідомленні банку. – Ми очікуємо стабілізації базових для ринку чинників в 2016 році при помірному скороченні видобутку ОПЕК після очевидного уповільнення зростання виробництва нафти в США”.
Світовим виробникам нафти, ймовірно, знадобиться скоротити видобуток майже на 800 тис. барелів на добу в наступному році, щоб обмежити зростання запасів і збалансувати нафтовий ринок в 2016 році, вважають експерти Goldman Sachs.
Грудневі ф’ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 10:04 МСК у понеділок знизилися в ціні на $0,05 (0,06%) – до $86,08 за барель. Ціна ф’ючерсу на нафту WTI на грудень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) піднялася до цього часу на $0,14 (0,17%) – до $81,15 за барель.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас