В грудні запустять нові купюри 1 і 200 гривень, без зміни дизайну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В грудні запустять нові купюри 1 і 200 гривень, без зміни дизайну

Казна та Політика
6026
В кінці 2014 року в Україні запустять в обіг дві нові гривневі банкноти: номіналом 200 грн. – З 1 грудня, і номіналом 1 грн. – З 22 грудня, йдеться в постанові Нацбанку №668.
Дизайн і розмір купюр мінятися не будуть (порівняно з тими, що «ходять» зараз), єдиним їх відміну від аналогічних грошових знаків стане підпис – на нових банкнотах стоятиме підпис нинішньої голови НБУ Валерії Гонтарєвої.
Банкнотно-монетному двору наказано забезпечити до зими виготовлення нових купюр, Центральному сховищу НБУ – своєчасне підкріплення кас теруправлінь Нацбанку, а банкам наказано приймати видозмінені гроші, як засіб платежу.
«Звертаємо вашу увагу, що оскільки банкноти номіналами 200 гривень і 1 гривня з підписом голови Національного банку Гонтарєвої В.А. датовані 2014 роком і мають однаковий розмір, дизайн та систему захисту з банкнотами відповідних номіналів зразків 2003 і наступних років випуску, то вони не потребують окремого обліку і відсортовування (при перерахунку, упаковці і формуванні пачок)», – йдеться в листі НБУ №11-113/61319, пропонувалося до постанови №668.
Валерія Гонтарєва стане восьмим керівником центробанку, що поставила свій автограф на українських грошах. Піонерами були два перших голови НБУ незалежної України – Володимир Матвієнко і Вадим Гетьман: вони організовували друк гривні з 1992 р (в Канаді), а вводив її в оборот в 1996 р Віктор Ющенко.
Після нього підписи на банкнотах ставили Володимир Стельмах, Сергій Тігіпко, Сергій Арбузов і навіть Степан Кубів – керував центробанком трохи більше трьох місяців. Правда, як уточнили «Вістям» в Нацбанку автограф Степана Івановича з’явився не на всіх запланованих банкнотах. Тільки на сотенних купюрах. Хоча, згідно з постановою НБУ №207, вона повинна була красуватися на чотирьох номіналах, вихід яких був намічений з серпня по жовтень 2014 р: п’ятдесяти, п’ятистах і двохстах гривнях. Однак, як відомо 19 червня, Кубіва на чолі Нацбанку змінила Валерія Гонтарєва.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас