Остерігайтеся закликів до QE4 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Остерігайтеся закликів до QE4

Світ
925
Це рішення можна було передбачити, але воно невдале. Через волатильність, яка останнім часом відзначається на фінансових ринках, все більше число учасників ринку закликає ФРС США впровадити «четвертий етап кількісного ослаблення» – нову програму купівлі цінних паперів, яка має заспокоїти ринки і зміцнити ціни на акції, корпоративні облігації і сировину, які падають. Однак такий політичний крок має серйозні перешкоди; так і повинно бути, якщо дана міра не супроводжуватиметься комплексними заходами у відповідь з Вашингтона. Переполох на фінансових ринках, що стався в цьому місяці, викликаний збігом вкрай несприятливих обставин: перше – перегляд прогнозу щодо зростання в бік зниження з урахуванням економічних і неекономічних чинників; друге – ознаки зовнішніх і внутрішніх протиріч, пов’язаних з впровадженням більш агресивних монетарних стимулів Європейським центральним банком; і третє – руйнівні технічні наслідки зростання волатильності на валютних ринках, викликані різницею в політиці, яка проводиться найбільшими світовими центробанками.
У сукупності ці чинники підривають «базові відносини» ринків, що пов’язано з двома аспектами, що призвели до надмірного прийняття ризику і загальної самовпевненості: погано збалансований ріст, який мінімізує прибутковість рецесії та інфляційного буму; а також можливість і прагнення центральних банків не придушувати ринкову волатильність, тим самим підтримуючи ціни на активи. В результаті трейдери намагаються змінити свої позиції. При цьому вони знову виявляють, що ліквідність ринку не настільки велика, як вони сподівалися, і викликає різкі цінові коливання навіть у найбільш традиційних класах активів (згадайте, наприклад, швидкість і масштаб недавнього коливання цін на американські акції та казначейські облігації). Виходячи з минулого реакції ФРС на дестабілізацію ситуації на фінансовому ринку, включаючи минулорічні заходи у відповідь на напад, що трапився у ринків через скорочення програми кількісного ослаблення, все більше число учасників ринку закликає американський центральний банк до втручання і чекає його. Причому вони закликають зробити це, ввівши нову програму закупівлі активів («четвертий етап кількісного ослаблення») на зміну третьому етапу, який завершиться незабаром.
Доводи на користь четвертого етапу кількісного ослаблення пов’язані з наступними аспектами. Хоча американська економіка впевнено відновлюється і робить це набагато швидше від більшості інших розвинених економік, їй ще належить досягти швидкості відриву. Відповідно вона залишається вразливою перед перешкодами, що обмежують фактичні та потенційні темпи зростання; при цьому зберігається певний ризик руйнівною дефляції. Пов’язані з цим проблеми сильно ускладнилися б, якби зараз нестабільність фінансового ринку підірвала корпоративну та споживчу довіру, збільшуючи проблеми, пов’язані світовою економікою, яка слабшає, страхом перед лихоманкою Ебола і неспокійною геополітичною обстановкою на Близькому Сході та Україні.
Незважаючи на привабливість, такий захід не є всеохоплюючим. Основний цільовийпоказник QE4 – процентні ставки за державними облігаціями, нові іпотечні кредити і погашення житлових кредитів за рахунок нових позик – вже знаходиться на дуже низькому рівні (особливо після недавнього прагнення фінансових ринків до переказу коштів в першокласні активи). Банки як і раніше зберігають величезні надлишкові резерви у ФРС. Немає практично жодних ознак зменшення розколу в американському Конгресі щодо прийняття ФРС комплексних політичних заходів, які гостро необхідні для зміцнення американської економіки і сфери зайнятості, а також для боротьби з надмірним нерівністю. З іншого боку більшість компаній і домогосподарств зможуть отримати вигоду з недавнього різкого падіння цін на енергоресурси.
Все це говорить про те, що хитка політична рівновага навколо кількісного ослаблення – яке в серпні 2010 р тодішній голова ФРС Бен Бернанке описав як «переваги, витрати і ризики» – далеко не переконлива. Очікувані переваги були б незначними в плані забезпечення досить надійного та збалансованого приросту. І якщо більш стійке зростання як і раніше буде важкодосяжним, американська економіка могла б надалі постраждати в результаті ще одного раунду штучного стимулювання цін на активи і надмірного прийняття ризиків. Тому при впровадження QE4, швидше за все, виникнуть серйозні перешкоди. Але це не означає, що чиновники ФРС залишаться осторонь. Вони спробують заспокоїти ринки і переконати їх, що процентні ставки будуть залишатися низькими протягом довгого часу. Вони навіть можуть натякнути на можливість деякої відстрочки виходу з третього етапу програми кількісного ослаблення, яке очікується найближчим часом (хоча зараз, коли ця програма скорочена всього до 15 млрд. доларів щомісячних закупівель, це скоріше було б просто символічно, а не зіграло б вирішальної ролі).
Після періоду надмірного прийняття ризиків і тривалого стану задоволеності ринкам, можливо, знадобиться час для переналаштування – це мінливий процес, пов’язаний із змінами фундаментальних і технічних умов торгівлі. Заклики учасників ринку до QE4, цілком зрозумілі, але оманливі. Само по собі відновлення подібної інтервенції ФРС забезпечило б недостатній ріст, зробивши подальшу корекцію ринку небезпечнішою для дрібних гравців.
За матеріалами The Financial Times
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас