Back in USA: американська промисловість повертається на батьківщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Back in USA: американська промисловість повертається на батьківщину

Фондовий ринок
822
Більше половини американських промисловців мають намір рано чи пізно повернути виробничі потужності з країн, що розвиваються в Штати, показало дослідження Boston Consulting Group (BSG). Число тих, хто активно переводить виробництво на батьківщину, стабільно зростає. Тенденція «нової індустріалізації» відкриває нові перспективи для робочого ринку США і створює проблеми для економік, що розвиваються.
Менеджери великих американських промислових компаній не тільки не втратили віру в тенденцію, що намітилася з повернення бізнесу додому, але і активно переводять своє виробництво в США вже зараз, свідчить щорічне опитування консалтингової фірми Boston Consulting Group. В цілому частка респондентів, які відповіли, що обмірковують переведення виробничих потужностей, не змінилася в порівнянні з минулим роком – 54% (з 252 менеджерів американських корпорацій з виручкою більше $1 млрд, які брали участь в опитуванні). Проте цього року більше опитаних заявили, що їхні компанії вже займаються «репатріацією» виробництва – число які відповіли так виросло на 20%, і зараз це 16% від загального числа респондентів.
BCG проводить третє подібне опитування серед американських промислових корпорацій, що мають виробництво як в США, так і за кордоном. Менеджерам пропонують відповісти на питання, чи буде компанія переносити виробництво в Штати в разі підвищення витрат на оплату праці в Китаї. У 2012 році тільки 7% з опитаних відповідали, що компанії вже займаються «репатріацією» виробничих потужностей, а через рік це число виросло на 88%.
Компанії йдуть на цей крок, оскільки в США вони отримують ширший доступ до висококваліфікованої робочої сили і більш досконалих технологій. 56% респондентів погоджуються з тим, що впровадження передових засобів автоматизації виробництва підвищило конкурентоспроможність їхньої продукції, хоча виробляти в Китаї та інших азіатських країнах як і раніше вигідніше.
До того ж більшість (71%) опитаних вірять у те, що повернення виробництва в Штати допоможе американській економіці – за рахунок цього будуть створюватися нові робочі місця, а самі компанії готові інвестувати в розвиток виробничих технологій і подальшої автоматизації процесу. BCG в торішній доповіді прогнозувала, що тенденція «решорінга» [від англ. reshore як антоніма offshore «виведення виробництва з країни»] допоможе до 2020 року створити 5 млн нових робочих місць в США.
Інтерес до повернення виробничих потужностей в Америку виник після світової рецесії. Діючий з лютого 2009 року «Акт про відновлення економіки» включав в себе протекціоністський пункт про те, що будь-які громадські роботи, які претендують на кошти антикризового фонду, повинні вестися з використанням будматеріалів вітчизняного виробництва. Пізніше це вилилося в кампанію Buy American, яку підтримував президент Барак Обама.
Система, при якій розвинені країни займаються розробкою технологій, а ті, що розвиваються використовують їх для складання, створилася до кінця 1990-х років. Основним мотивом була дешева робоча сила в країнах, що розміщують виробничі потужності. Півтора десятиліття потому світова криза вимагала від забезпечених держав-боржників скоротити залежність від імпорту, щоб привести в порядок платіжний баланс.
Тенденції на повернення виробництв в розвинені країни сприяли і інші фактори. По-перше, розвиток технологій вимагало залучення швидше висококваліфікованої, ніж дешевої робочої сили. Це прямо підтверджує і доповідь BCG: 74% респондентів при поверненні заводських потужностей в Штати керувалися саме доступом до робітників високої кваліфікації. Навпаки ж, при перенесенні виробництва в іншу країну, серед її причин називають лише 17% бізнесменів.
По-друге, це непроста ситуація в самих країнах, що розвиваються. Стрімкий розвиток там споживчого суспільства ставить під питання сам факт дешевої робочої сили. Ще в серпні 2012 року The China Post писала, що вартість праці в Китаї зростає помітно швидше продуктивності. Це серйозний виклик Пекіну, враховуючи «нову індустріалізацію» і протекціонізм в США, який набирає обороти. Разом із гальмуванням економічного зростання і випадками масштабних страйків все це знижує привабливість для розміщення виробництва.
Георгій Макаренко, Олена Сухарєвська
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас