Німеччина зайнялася пошуком €615 млн на саркофаг для ЧАЕС, проект знову подорожчав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина зайнялася пошуком €615 млн на саркофаг для ЧАЕС, проект знову подорожчав

Енергетика
361
Уряд Німеччини має намір по можливості швидше відшукати відсутні 615 млн євро для завершення будівництва саркофага над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.
Як заявила міністр охорони навколишнього середовища ФРН Барбара Хендрікс, огорожа останків аварійного реактора в Чорнобилі від решти світу є справою честі країн “великої сімки” (G7). Свою заяву Хендрікс зробила у зв’язку з майбутньою в Бонні зустріччю робочої групи G7 з питань ядерної енергії, повідомляють ЗМІ з посиланням на агентство dpa.
Зокрема, активну участь в залученні необхідної суми повинен прийняти Європейський банк реконструкції та розвитку.
У 1997 році країни G7 домовилися створити фонд для фінансування будівництва саркофага для аварійного енергоблоку Чорнобильської АЕС. Оскільки колишня захисна конструкція з бетону поступово руйнується, для довговічного захисту від високорадіоактивного випромінювання було вирішено побудувати гігантську металоконструкцію.
Будівництво нового саркофага на ЧАЕС почалося 26 квітня 2012 року. Тоді заявлялося, що його вартість складе 935 млн євро. Більшу частину з цієї суми Україна зібрала в 2011 році в ході Чорнобильської донорської конференції.
Зараз саркофаг готовий більш ніж на 60%. Усі раніше надані на будівництво саркофага кошти будуть витрачені до кінця 2014 року.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас