Кемерон заявив, що Британія має виступити за права Гонконгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кемерон заявив, що Британія має виступити за права Гонконгу

Світ
264
Прем’єр-міністр Девід Кемерон заявив в середу, 16 жовтня, що Великобританія повинна встати на захист учасників протестного руху Occupy Central в Гонконзі.
Відповідаючи на питання в парламенті про заворушення в Гонконзі, Кемерон сказав, що важливо, щоб жителі мегаполісу могли насолоджуватися правами і свободами, викладеними в англо-китайській угоді перед передачею Сянгана Китаю в 1997 році.
“Важливо, що демократія передбачає реальний вибір. Йдеться про права і свободи, в тому числі людини, мови, друку, зборів, асоціацій, пересування, переміщення і, звичайно, страйків”, – сказав Кемерон, підкресливши, що Лондон надає серйозного значення згоді між КНР і Великобританією.
“Це важливі свободи, які гарантуються цією спільною декларацією, і це те, на захист чого ми повинні встати в першу чергу”.
Офіційний представник МЗС КНР Хун Лей, на запитання журналістів щодо коментарів Кемерона, сказав, що питання, пов’язані з Гонконгом є внутрішньою справою.
“Гонконг є спеціальним адміністративним районом Китаю. Жоден іноземний уряд або приватна особа не має права спекулювати цим питанням”, – сказав він на щоденному прес-брифінгу в Пекіні.
Нагадаємо, в ніч на середу поліція Гонконгу вигнала протестувальників з кількох вулиць, 45 людей були арештовані. При цьому один демонстрант був жорстоко побитий співробітниками правоохоронних органів, що викликало обурення з боку деяких законодавців і громадськості. Які побили протестувальника поліцейські були відсторонені від роботи.
Демонстрації в Гонконзі почалися 26 вересня. Тоді на вулиці міста вийшли близько 80 тисяч людей, переважно студенти, з вимогою самостійно обирати місцеву владу. В Пекіні погодилися піти на поступки і пообіцяли, що Гонконг отримає таку можливість в 2017 році. При цьому уряд висунуло умову, що всі кандидати, за яких жителі Гонконгу зможуть віддати свої голоси, будуть попередньо схвалені вибірниками з Китаю.
У Гонконгу з цим не згодні і виступають за повну демократизацію голосування. Крім того, протестувальники вимагали відставки глави уряду Гонконгу Лян Чженьін.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас