За тиждень МОЗ уклало договори із закупівлі ліків і виробів медпризначення на 387 млн ​​грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За тиждень МОЗ уклало договори із закупівлі ліків і виробів медпризначення на 387 млн ​​грн

Казна та Політика
191
Зараз в процесі процедури закупівлі ліків і виробів медичного призначення знаходяться пропозиції на суму 1 млрд 373 млн грн. Про це повідомили в прес-службі МОЗ.
Станом на 15 жовтня 2014 Міністерством охорони здоров’я укладені договори на суму понад 495 млн грн, для порівняння станом на 1 жовтня були укладені договори на 107 млн ​​грн. Йдеться про препарати та вироби медичного призначення за наступними напрямками: доросла онкологія, дитяча гемофілія, трансплантація, ліки за програмами з репродуктивного здоров’я, ДЦП, нанізм т.д.
І. о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець нагадав, що в Антимонопольному комітеті України станом на 1 жовтня були заблоковані пропозиції на 504 млн грн. Після відповідних кадрових рішень і посилення супроводу документації спільно з АМКУ були розблоковані пропозиції на суму 420 млн грн (АРВ, ендопротези та ін.).
Серед найбільш проблемних питань залишаються процедури із закупівлі ліків для дітей, хворих на ВІЛ, продуктів харчування для дітей, хворих фенілкетануріею, діаліз для дорослих. Деякі позиції, за словами Василя Лазоришинця, Міністерство не може забезпечити через небажання компаній виходити на торги. Наприклад, двічі були оголошені торги щодо забезпечення хворих на муковісцидоз і двічі на торги не вийшла жодна компанія. МОЗ України через ЗМІ звернулося до виробників із закликом вийти з пропозиціями і дати можливість державі закупити необхідні ліки.
Невирішеним також залишилося питання забезпечення вакциною БЦЖ, залишки якої вчора мала розблокувати Верховна Рада. Внесення змін до Закону України “Про лікарські засоби” дозволило б застосування залишків БЦЖ, яка вже була закуплена, пройшла державний контроль і розподілена в лікувальні установи. Незважаючи на те, що термін реєстрації цього препарату закінчився, термін його придатності діє до осені 2015. Разом з тим, законопроект залишився без розгляду.
Відповідно, 650 тис. доз БЦЖ і надалі знаходяться в карантині і не можуть використовуватися.
Заблоковані скаргами питання забезпечення хворих на вірусні гепатити вже стали не лише проблемою МОЗ, а й Академії медичних наук. В Антимонопольному комітеті залишаються заблокованими процедури на 83 млн. Грн. Академія меднаук в свою чергу не може закупити ліки проти вірусних гепатитів на суму 15 млн грн.
Разом з тим, Василь Лазоришинець підкреслив, що з 14 жовтня почалося масове розкриття пропозицій учасників тендерних торгів, яке триватиме до 4 листопада 2014 року.
Коментуючи журналістам питання закупівель, Василь Лазоришинець зазначив, що вчора відкриті пропозиції в цілому на 79 млн грн, з них – на 29 млн грн по вакцинам, на 38 млн грн з дитячої гемофілії, 5 млн грн з питань акушерських кровотеч і 15 млн грн – хвороба Гоше.
Керівництво МОЗ України поінформувало ЗМІ про активну співпрацю з громадськими та пацієнтськими організаціями. Так, у зв’язку з тим, що по деяких позиціях виробники взагалі не виходять на торги, представники Міністерства звернулися до пацієнтських організацій з проханням надати сприяння в переговорах з виробниками ліків щодо забезпечення гуманітарною допомогою по найбільш критичним напрямками. Крім того, МОЗ України веде переговори про скорочення термінів поставок з моменту підписання договору.
“Проблеми є, але зараз немає часу з’ясовувати, хто винен у цій ситуації. Хочу лише зазначити, що ми робимо все можливе і неможливе, щоб люди отримали ліки, незалежно або через тендерні закупівлі, або в якості гуманітарної допомоги. Зараз ми шукаємо будь-які нестандартні рішення і запрошуємо до співпраці абсолютно всіх “, – підкреслив Василь Лазоришинець.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас