Тренд прискорюється: ціна на нафту марки Brent знизилася на 4,33% до 85,06 дол/барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тренд прискорюється: ціна на нафту марки Brent знизилася на 4,33% до 85,06 дол/барель

Енергетика
1767
Ціна на нафту марки Brent оновила мінімальну позначку за чотири роки, після чого незначно відскочила. На поточний момент вартість одного бареля нафти марки Brent знизилася на 4,33% і склала 85,06 дол.
Одним з тригерів, також спровокував обвал на ринку нафти, стали дії Міжнародного енергетичного агентства, яке знизило прогноз світового попиту на нафту в 2014 р на 0,2 млн б/с до 92,4 б/с. Зміна прогнозу обумовлена зниженням економічного зростання. За підсумками 2014 МЕА очікує, що попит на нафту виросте на 0,7 млн б/с, в 2015 р, на тлі поліпшення макроекономічної ситуації, – на 1,1 млн б/с.
Тренд прискорюється: ціна на нафту марки Brent знизилася на 4,33% до 85,06 дол/барель
Однак основною причиною падіння цін на “чорне золото”, як вважають багато експертів, стали консолідовані дії Саудівської Аравії і США. Ймовірно, таке узгодження дій є ще одним способом чинити тиск на Росію та Іран.
З одного боку, США вдалося знизити залежність від поставок нафти з-за кордону за допомогою активного розвитку проектів з розробки сланцевих родовищ. Згідно з даними міністерства енергетики, видобуток в США зріс з 5,7 млн ​​барелів на добу в 2011 р до 8,4 млн барелів на добу в 2014 р – 47% -й приріст. Більш того, згідно з прогнозами, зростання обсягів видобутку триватиме і досягне свого пікового значення в 2020 р – 9,6 млн барелів на добу, що зробить США глобальним лідером на ринку нафти.
З іншого боку, Саудівська Аравія погодилася в обмін на триваючу боротьбу з Башаром Асадом не знижувати обсяги видобутої нафти і збільшити свою частку на ринку навіть на шкоду іншим членам ОПЕК. На даний момент обсяг видобутку “чорного золота” в Саудівській Аравії становить 9,7 млн ​​барелів на добу.
Таким чином, США можуть без особливої ​​побоювання виключати нафту “опальної” країни з ринку без ризику різкого стрибка цін, який може вдарити по інших країнах. За допомогою такої системи адміністрації Білого дому вдалося домогтися від країн, залежних від поставок енергоресурсів, лояльності і відмови від нафти того ж Ірану. Доходи від експорту нафти Ірану, після жорсткості санкцій, скоротилися з 118 млрд дол. в 2011-2012 рр. до 56 млрд дол., що в підсумку стало причиною серйозних проблем в економіці країни.
ОПЕК вже 54 роки, і, судячи з того, що відбувається, термін існування організації добігає кінця. Вже зараз ясно, що інтереси окремих країн почали відрізнятися від інтересів всієї ОПЕК занадто сильно. І ця різниця тільки росте в останні дні.
Автори zerohedge.com, наприклад, згадують багаторічну співпрацю між США і Саудівською Аравією і вважають, що падіння цін на нафту може бути спрямоване проти Росії. Особливо враховуючи те, що Росія підтримує Сирію, яка залишається сферою впливу країни на Близькому Сході, чого США не хотіли б.
Крім цього, є інші члени ОПЕК, наприклад Венесуела, які сильно вразливі до падіння цін.
Стало відомо, що Саудівська Аравія знижує ціни на нафту, і інші члени ОПЕК навряд чи були цьому раді. Але тепер ми знаємо, що вони також збільшили виробництво і намагаються отримати європейських і азіатських клієнтів, перш ніж інші колеги по ОПЕК зроблять це.
Через кілька днів після того, як Саудівська Аравія скоротила ціни для клієнтів в Азії, королівство почало реалізовувати агресивну стратегію в Європі. Цінова війна в ОПЕК зараз поєднується з підвищенням обсягів виробництва Саудівської Аравії у вересні.
Трейдери говорять, що королівство зараз вимагає від покупців максимальних обсягів закупівель, інакше вони взагалі можуть не отримати нафту. Саудівська Аравія йде на цей крок, для того щоб успішно конкурувати з лівійською нафтою.
Фактично це означає, що Саудівська Аравія майже в односторонньому порядку вирішує, як будуть змінюватися ціни на нафту. Ірак та Іран вже оголосили про зниження цін, а у решти немає іншого вибору, незалежно від того, який ціновий рівень їм потрібен.
Низькі ціни потрібні лише кільком країнам: Катару, Кувейту, Анголі, ОАЕ і Саудівській Аравії. Для всіх інших членів ОПЕК нафта повинна коштувати більше 100 дол. за барель, інакше вони просто не зможуть балансувати свої бюджети.
Нагадаємо, вчора ціни на нафту Brent впали нижче 88 дол. за барель, оскільки інвестори вже не розраховують на скорочення видобутку ОПЕК.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас