У Сирії після затишшя відновилися жорстокі бої за прикордонне місто Кобани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Сирії після затишшя відновилися жорстокі бої за прикордонне місто Кобани

Світ
344
Після невеликого затишшя відновилися запеклі бої між ісламістами і курдськими воєнізованими підрозділами за прикордонне місто Кобани. В понеділок терористи з “Ісламської держави” влаштували в місті теракт, підірвавши начинену вибухівкою машину. У ніч на вівторок, 14 жовтня, ЗМІ встигли повідомити про те, що Кобани повністю перейшов під контроль “Ісламської держави”, однак перестрілки тривають.
Ісламісти атакують місто зі сходу, зараз бої перемістилися на південні окраїни, повідомляє CBS News. Реактивна ракета потрапила в мінарет в центрі Кобани, місто накрито хмарою диму і попелу. Як стало відомо, вибух автомобіля на сході населеного пункту, у головного поліцейського пункту та інших органів безпеки, влаштував смертник. Імовірно, бомба вибухнула раніше, ніж повинна була, тому жертв не було. В неділю і понеділок сили коаліції завдали по прикордонному місту не менше 10 авіаударів.
Представники Британії, що працюють в сирійській наглядовій місії з прав людини, повідомляють, що з п’ятниці бойовикам не вдалося просунутися, але в Кобани спрямовані підкріплення. Після відновлення боїв близько 550 людей були вбиті, в тому числі близько 300 ісламістів, 225 курдських бойовиків і два десятка мирних жителів.
Поки курди борються щосили, турецькі танки продовжують зберігати нейтралітет, відзначає National Post. Між тим Кобани знаходиться практично поруч з турецьким кордоном, і загиблих курдських воїнів ховають в турецькому Суручі.
Як пояснює видання, курдське місто є останнім оплотом боротьби проти “Ісламської держави” в північній Сирії. Захоплення цього міста, відомого також під арабською назвою Айн-Араб, дозволить угрупованню налагодити прямий зв’язок між позиціями в сирійському Алеппо та містом Ракка на сході країни. Також ісламісти могли б розчавити позиції курдського опору і отримати повний контроль над значною ділянкою турецько-сирійського кордону.
Курди сповнені рішучості не здавати Кобани, проте їм важко стримувати серйозно озброєних екстремістів. У п’ятницю, 10 жовтня, бойовики “Ісламського держави” захопили четверту частину міста, бої ведуться в основному в південному і східному районах. Курдські чиновники продовжують підривати до міжнародного співтовариства про допомогу.
За даними Fox News, під контроль “Ісламської держави” перейшла якщо не половина, то принаймні третина прикордонного міста.
Між тим турецькі офіційні особи в черговий раз спростували повідомлення про домовленість з США і арабськими союзниками про використання авіабази на півдні країни для операцій проти “Ісламської держави”. Про це повідомляє Fox News з посиланням на коментар, який неназваний чиновник дав агентству AP. Як стверджується, угоди ще не досягнуто, а вимоги Анкари з приводу створення безпольотної зони і таборів для біженців ще обговорюються.
Нагадаємо, на початку вересня Туреччина відмовилася брати участь у військових операціях проти “Ісламської держави”, заявивши про намір брати участь у гуманітарних місіях. США і союзники чинять серйозний тиск на уряд країни, домагаючись початку наземної операції в Кобани. У турецьких містах, як і в Європі, проходять масові акції на підтримку курдського населення обложеного міста.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас