Карта тарифів ЖКГ в Україні: де дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карта тарифів ЖКГ в Україні: де дорожче

Казна та Політика
884
Уже через пару тижнів українців чекають нові платіжки за послуги ЖКГ. Якщо опалювальний сезон розпочнеться вчасно – 15-20 жовтня, – жителі багатоповерхівок отримають квитанції з новими, збільшеними тарифами на тепло. Нагадаємо: Нацкомісія з регулювання ЖКП не тільки підвищила з липня розцінки на опалення, але й змінила порядок оплати за нього: тепер за гарячі батареї треба платити тільки тоді, коли вони гріють, а не цілий рік, як було раніше. Так що з грудня, коли комунальники будуть опалювати житло вже повний місяць (листопад), платіжки подорожчають ще на 40-50%.
РЕГІОНАЛЬНА РІЗНИЦЯ. Причому якщо ціна газу і світла єдина по всій Україні, то вода і тепло коштують по-різному, в залежності від регіону. “Сегодня” з’ясувала, де плата за тепло та інші послуги найбільша (див. Інфографіку), і чому. Як роз’яснив нам екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, ціна послуг в областях відрізняється з трьох причин: тип і ефективність обладнання (у нових котлів вище ККД), протяжність і стан тепломереж (від цього залежить величина втрат) та корупції. “Не виключаю, що при затвердженні тарифів в Нацкомуслуг деяким регіонам вдалося узгодити завищені розцінки, – вважає Кучеренко. – Тому громадянам потрібно звертатися до місцевих органів влади і вимагати аудиту та перерахунку. Наприклад, у Запоріжжі, завдяки активності людей, тепло і вода вже подешевшали”.
Карта тарифів ЖКГ в Україні: де дорожче
“Середня” платіжка. Для прикладу розрахунків ми взяли сім’ю з трьох осіб, що проживають в Києві, Рівному (там найвищі ціни на тепло і воду) і Сумах (тут вода і тепло в 2-3 рази дешевше, ніж в інших містах). Сім’я має 2-кімнатну квартиру площею 50 кв. м, обладнану електроплитою, і споживає кількість води і світла не більше, ніж належить за соціальним нормам (холодна вода – 2,4 куб. м в місяць на людину, гаряча – 1,6, електроенергія – 180 кВт-ч). У підсумку платіжка киян потягнула на 807 грн, мешканців Рівного – на 890, а сумчан – всього на 445 грн. Для довідки: середня платіжка по Україні такої родини “коштує” 653 грн.
Від підвищення плати за “комуналку” врятують субсидії
Сім’ї, які мають невеликі доходи, зростання цін на “комуналку” не відчують, обіцяють в Мінсоцполітики. Нагадаємо, з 1 жовтня почали діяти нові збільшені пільгові норми споживання води, газу та світла. Як роз’яснив нам директор Департаменту соцдопомоги міністерства Віталій Музиченко, тепер субсидію розрахують індивідуально. Якщо, наприклад, сім’я з 3 чоловік має середньомісячний дохід на 1 людину 1000 грн, то вона за новою методикою заплатить за ЖКП 6,38% доходу (191 грн) замість 15% (450 грн). Для оформлення нової субсидії, як і раніше, потрібно звернутися в орган соцзахисту за місцем прописки.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас