Гримаси валютного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гримаси валютного ринку

Валюта
2087
НБУ разом з силовиками проводить рейди банківськими відділеннями, перевіряючи підопічних на наявність доларів. Добре, минулого тижня валюту від НБУ придбали 54 фінансові установи. Між тим, купити долари можна далеко не у всіх великих банках, а в самих відділеннях фінансових установ орудують спекулянти.
Минулого тижня країну збурила пригода за главою НБУ. У Сбербанку Росії Валерія Гонтарєва не змогла купити $200. Після скандалу співробітники Нацбанку спільно з правоохоронними органами активізували рейди банками, перевіряючи, а де ж є проблеми з валютою? В результаті було виявлено шість банків-порушників, до яких будуть застосовані відповідні санкції. У свою чергу, журналіст Forbes також приготувався до аналогічного «рейду» з метою перевірити, а де ж вийде придбати валюту? $200 продали … в першому ж банку, куди він зайшов.
Незважаючи на успіх Forbes в справі придбання валюти, ситуація з купівлею долара залишається напруженою як на готівковому валютному ринку, так і на безготівковому. Хоча такої паніки, як кілька тижнів тому, вже немає. Про те, що адміністративні заходи НБУ хоч якось, але діють, говорить вже той факт, що ще в минулий понеділок за $1 в нелегальному пункті обміну валют давали 14,05 гривні. Минулої ж п’ятниці, 5 жовтня, долар США коштував на 35 копійок дешевше.
На безготівковому ринку продовжується відносне затишшя. Причиною стала заборона, накладена НБУ на спеціальні комісії, за допомогою яких банки продавали валюту по «реальному» курсу, який сягав 15 гривень. В результаті цих заходів обсяги торгівлі доларами США знизилися. За словами банкірів, валюту купують лише ті, «хто без неї – не може». Крім того, банки почали розпускати чутки про те, що відкладений попит сягає від $500 000 до $1 млрд. Це підтвердили і в НБУ. «Незадоволений попит значний. Але за місяць-два проведення такої політики ми збалансуємо попит і пропозицію валюти», – прогнозує перший заступник голови центробанку Олександр Писарук. «Така політика» мала на увазі істотні валютні інтервенції НБУ у вигляді аукціонів, на які так довго не наважувався регулятор. «Інтервенції або аукціони, в тих обсягах, в яких ми проводимо на сьогоднішній день – достатні, адекватні», – підкреслює чиновник. Він запевнив, що регулятор в змозі підтримувати такий темп інтервенцій протягом певного часу, який буде потрібно для заспокоєння ситуації.
В той же день, за підсумками проведеної інтервенції, банкам було продано близько $200 млн на потреби клієнтів по курсу 12,95 гривні за долар. Саме стільки й готовий був продати регулятор. Участь в аукціоні взяли 56 банків. При цьому в НБУ ще раз нагадали, що за учасниками аукціону спостерігатимуть, а валюта повинна бути використана виключно за цільовим призначенням. Враховуючи, що до кінця жовтня регулятор планує викинути на ринок більше $500 млн, у Нацбанку сподіваються, що стабілізація попиту та пропозиції незабаром відбудеться на рівні, близькому до 13 гривням за долар. «Біля цих значень він і буде перебувати. Коливання можливі, але вони не будуть суттєвими», – відзначає Писарук.
Після останньої інтервенції Нацбанку, якою було задоволено 80% попиту банкірів, валюту отримали 54 банки. Саме вони повинні забезпечити можливість населення купувати іноземну валюту на суму до 3000 гривень в еквіваленті на день. Однак в умовах, що склалися, не всі банки хочуть з нею розставатися. З таким попитом на тіньовому ринку можливості для заробітку відкриваються у самих працівників банківських відділень, які, маючи кілька чужих паспортів, можуть легко скуповувати валюту, призначену для населення. «Те, що може зробити банк, це контролювати, щоб все, що відбувається у відділенні, відбувалося за законом. Якщо є покупка – значить, є людина, є паспорт. У нас є записи відеокамер, і ми спостерігаємо за тим, хто і скільки купує. Також перевіряємо проводки в системі із записами відеокамер. Таким чином ми контролюємо, щоб ніхто не купував на 10 паспортів валюту », – пояснює заступник голови Укрсіббанка Константин Лежнин.
Для деяких, навіть великих банків, спекуляція в умовах поточної кризи стала звичним видом заробітку. Обмеження на покупку валюти на руку й «індивідуалам». Маючи можливість заробити на різниці, спекулянти цілі дні проводять у банківських установах, нагнітаючи обстановку, а потім несуть валюту в нелегальні пункти обміну валют. В регуляторі зазначили, що про це вони також обізнані. «З міняйлами, безумовно, будемо працювати. Наша взаємодія з правоохоронними органами значно покращилася. Це державне питання, яке обговорювалося на зустрічі з президентом. Я думаю, що ми з цим впораємося, але ми повинні розуміти, що коли у нас є жорсткі адміністративні обмеження і заданий курсовий коридор, наявність чорного валютного ринку в якийсь період часу – це природний вимушений феномен», – вважає Писарук.
Курсова стабільність знаходиться не тільки в компетенції НБУ, а й правоохоронних органів, від яких суспільство, так само, як і від Нацбанку, повинно вимагати виконання своїх зобов’язань. «Всі нелегальні пункти обміну валют МВС відомі, але щоб український правоохоронець з ними боровся, а не просто брав хабарі, його якийсь іноземний спостерігач повинен водити за руку», – коментує ситуацію один з банкірів на правах анонімності.
Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас