Обвал нафти вплинув на бензин на українських АЗС: ціни вже впали на 10 коп і найближчими днями будуть знижені мінімум на 40 коп - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал нафти вплинув на бензин на українських АЗС: ціни вже впали на 10 коп і найближчими днями будуть знижені мінімум на 40 коп - експерт

Енергетика
1908
Наприкінці тижня в Україні різко подешевшало пальне. За даними консалтингової групи «А-95», бензин А-92 в цей день подешевшав з 16,60 грн / л до 16,49 грн / л, а А-95 – з 16,84 грн / л до 16,74 грн / л. Вартість палива на українських АЗС зменшувалася з початку жовтня, але не так суттєво – в рамках 1-2 копійок.
Якщо раніше зміна вартості пального головним чином пояснювали корекцією курсу долара, то тепер – обвалом світових цін на нафту. За добу ті втратили 2%: барель північноморської марки Brent подешевшав до $88,42, а американської легкої нафти WTI – до $83,08. Ситуацію пояснюють поверненням на світовий ринок Лівії, що спровокував надлишок пропозиції, і демпінгом Саудівської Аравії, яка не має наміру скорочувати продаж.
«Ціни на бензин в найближчі дні будуть знижені мінімум на 40 копійок / літр. Хоча, звичайно ж, є й стримуючі чинники. Я маю на увазі зростання витрат на логістику: наприклад, через неможливість використовувати нафтобазу в Донецьку нам довелося орендувати ємності для зберігання на нафтобазах в сусідніх регіонах», – розповіла гендиректор компанії «Паралель» Олена Хілієнко.
Невирішеною залишається і валютна проблема. «Це, звичайно, добре, що Нацбанк знизив курс до 12,95 грн /$, але ж цього долара немає. І нафтотрейдерам вдається купити від 30% до 70% необхідного обсягу валюти. Якщо раніше вони завозили палива на 20 днів продажів, то сьогодні – на тиждень», – пояснив президент асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас