Африканське сонце Європі не допоможе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Африканське сонце Європі не допоможе

Енергетика
1139
Амбіційний енергетичний проект з передачі сонячної електроенергії з Північної Африки до Європи знаходиться під загрозою зриву. Із запланованого обсягу фінансування в €400 млрд терміново потрібно не так багато – всього €2 млрд, але компанії-партнери не можуть домовитися про майбутнє ініціативи. До 2050 року проект мав забезпечувати «зеленою» електроенергією весь Близький Схід і Північну Африку, а на 15% – країни Європи.
Один з найбільш амбітних енергетичних проектів останнього часу – Desertec – знаходиться під загрозою зриву. За інформацією Suddeutsche Zeitung, 35 компаній-партнерів не можуть дійти згоди щодо концепції проекту, а діючі контракти незабаром закінчуються.
Зараз врятувати Desertec можуть тільки негайні інвестиції в розмірі €2 млрд, але взятися їм практично немає звідки.
«З кожним днем зростає ймовірність того, що наша компанія покине проект в його нинішньому вигляді», – говорить один зі співрозмовників видання.
Відповідно до початкового проекту, будівництво комплексу сонячних електростанцій в пустельних областях Північної Африки і Близького Сходу до 2050 року повинно було повністю задовольнити потребу в електроенергії для всього регіону, а також 15% споживання в Європі. Втілити ідею в життя збиралися близько двадцяти німецьких енергетичних компаній – Німеччина була і залишається найбільшою економікою і споживачем енергії в Євросоюзі – і їх колеги з Італії та Іспанії, інтерес також проявляли інвестори з Алжиру, Марокко, Саудівської Аравії, Франції, Греції і навіть Китаю , загальний запланований обсяг інвестицій – близько € 400 млрд. В рамках проекту планувалося розташувати сонячні енергоустановки в декількох відносно стабільних з політичної точки зору країнах регіону. Після запуску енергоустановок на повну потужність Desertec зміг би виробляти до 100 гігават екологічно чистої енергії – потужність 100 стандартних атомних енергоблоків.
На підтримку проекту висловлювалася канцлер ФРН Ангела Меркель, а колишній генеральний директор Siemens Пітер Лашер ставив його в один ряд з висадкою людини на Місяць.
Африканське сонце Європі не допоможе
Пустелі, які практично не використовуються людиною, є найбільш підходящим місцем для будівництва геліотермічних установок, які – на відміну від звичайних сонячних батарей – дозволяють не тільки виробляти енергію, але й накопичувати її. У 2010 році в інтерв’ю газеті Handelsblatt глава консорціуму Desertec Пол ван Сон заявив, що організувати експорт енергії з пустелі без державної підтримки практично неможливо. При цьому співпраця арабських і європейських країн може стати потужним фундаментом такої підтримки: одні потребують інвестицій для розвитку геліотерм, інші – нові джерела екологічно чистої і дешевої енергії.
Однак для реалізація пілотного проекту – і початку поставок електрики з Марокко до Іспанії – потрібно €1,9 млрд. Основні труднощі в отриманні фінансування полягає в тому, що вся сума потрібна відразу, проте швидкої віддачі чекати не варто, говорив раніше Франк Асбек, глава німецького виробника сонячних батарей SolarWorld. Але після того як інвестиції окупляться, виробництво енергії буде обходитися, «майже даром».
На сьогоднішній день з проекту вже вийшли багато великих корпорацій, такі як Siemens, Bosch і E.on, що зіпсувало його репутацію.
На 13 жовтня в Римі запланована щорічна конференція акціонерів консорціуму, на якій RWE, MunichRe, ABB, Deutsche Bank та інші компанії повинні обговорити майбутнє ініціативи, повідомляє Die Zeit. Багато експертів пов’язують відхід інвесторів з проекту з нестабільною політичною ситуацією і «арабською весною», проте в ЄС не схильні драматизувати ситуацію. «Хто б не правив [на Близькому Сході], вони навряд чи будуть настільки дурні, щоб заважати виробництву електроенергії», – заявив в розпал арабських революцій єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.
«З моменту оголошення про цей проект для його реалізації не було зроблено взагалі нічого. Це пов’язано з тим, що Сахара фактично перебуває в стані перманентної війни», – розповів «Газеті.Ru» глава Фонду енергетичного розвитку Сергій Пікін. На його думку, революції в Єгипті та Сирії надійності, зрозуміло, не додали.
«Ніхто не ризикне прокладати дорогий кабель, який в будь-який момент може бути обрубаний», – додає Пикин.
Незважаючи на деяку фантастичність проекту, експерти не відмовляють йому в можливості реалізації за умови стабілізації ситуації в регіоні. «Його можна порівняти з проектом японців, які говорили про розміщення сонячних батарей на орбіті і бездротової передачі енергії на землю. Хоча обидва проекти і страждають деяким гігантизмом», – резюмує Сергій Пикин.
Іделія Айзятулова, Олексій Топалов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас