В Іспанії розгорівся корупційний скандал навколо мадридського банку "Банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Іспанії розгорівся корупційний скандал навколо мадридського банку "Банк"

Кримінал
654
В Іспанії розгорівся корупційний скандал. Мадридський банк “Банкия” видавав своїм виконавчим директорам, а також членам адміністративної ради та контрольної комісії, що складалися з політиків, профспілкових діячів і видних бізнесменів, невраховані кредитні карти.
Кредитки видавалися без контракту і зобов’язання відзвітувати за використання знятих з них грошових коштів.
З отримали кредитки 86 осіб тільки четверо ними не скористалися. У період з 2003 по 2012 рік 20 виконавчих директорів “БАНК” зняли з його рахунків 6,5 млн євро, ще 10 членів адміністративної ради та контрольної комісії – майже 9 млн євро.
Кошти часто витрачалися на особисті потреби власників карт.
За даними газети “Паїс”, в списку власників карт 28 представників Народної партії, 15 – іспанської соціалістичної робочої партії, 4 – коаліції “Об’єднані ліві” і 10 представників профспілок. У списку також опинилися великі мадридські бізнесмени.
Участь в адміністративних радах ощадних кас, які в останні роки перетворилися на банки, пояснюється бажанням політиків контролювати діючі на їх території кредитні установи. Так в адміністративну раду “Банку”, який в недавньому минулому був ощадною касою “Каха Мадрид”, входили представники трьох партій, які на виборах отримали місця в мадридському парламенті. Видача їм кредитних карт розцінювалася як допомога “свого” банку “своїм” політикам.
Це повною мірою відноситься і до профспілкових діячів, які покликані боротися за права трудящих, у тому числі в тому ж банку.
Податкові органи Іспанії зацікавив той факт, що зі знятих з кредитних карток грошей не заплачено податки. Судові органи вивчають питання, чи є порушенням закону видача безконтрольних кредитних карт. Народна партія обмежилася зауваженням про неприпустимість подібної практики. Соціалісти заявили, що виключать з партії всіх, хто скористався кредитками “БАНК”. У цьому ж ключі висловилися керівники коаліції “Об’єднані ліві”.
В свою чергу, профспілкове об’єднання “Загальний союз трудящих” заявило, що “всі зняті кошти пішли на профспілкові потреби, а якщо на їх власників через несплату податків буде накладено штраф, то його оплатить профспілка”. Кілька людей, причетних до скандалу, подали у відставку, три представника мадридського бізнесу повернули банку 118 тис. євро.
“Банк” є одним з тих банків, які в 2012 році опинилися на межі банкрутства і були націоналізовані. На його порятунок держава витратила 22,5 млрд євро з коштів платників податків.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас