В Україні почала несподівано дешевшати свинина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почала несподівано дешевшати свинина

Аграрний ринок
3588
Минулого тижня великі постачальники свинини почали збивати ціни на м’ясо в живій вазі: з 28 грн / кг – на 1-2 грн. на опті по всій Україні, повідомили в Асоціації свинарів України (АСУ). Там вважають, що це тільки початок і розцінки продовжать знижуватися і далі.
«Є виробники, які продають зараз ще дешевше – по 26 грн за кілограм живої ваги, але це пов’язано з якістю свинини», – пояснив ситуацію начальник відділу збуту ТОВ «Фрідом Фарм Бекон» (Херсонська область) Андрій Сидоренко.
Дорожчало цілий рік
З початку року на оптовому ринку спостерігалося планомірне зростання цін на свинину в живій вазі. Так, якщо в січні 2014 року, згідно зі статистикою АСУ, середня ціна кілограма м’яса становила 19,2 грн, то влітку вона вже коливалася в межах 24-26 грн / кг, а наприкінці серпня відбулося ще одне підвищення.
Останнє подорожчання припало на десяті числа вересня і повинно було підняти роздрібні ціни на м’ясо на ринках і полицях магазинів вже в жовтні.
Однак, всупереч очікуванням аналітиків та учасників ринку, в кінці вересня (28-30 числа) вартість м’яса несподівано почала падати: з 29-30 грн / кг до 26-27 грн / кг.
Покупцеві легше не стане
Здешевлення пояснюють узгодженими діями підприємств-переробників, які свідомо «завалюють» ринок продукцією. Наприклад, в АСУ запевняють, що окремі підприємства-переробники відмовляються забирати раніше замовлених свиней. Це призвело до того, що частина фермерів на сході країни змушені були призупинити роботу через перезавантаження складів.
Ще одним приводом для зниження цін стало збільшення імпорту свинини з Польщі, яке влітку було скорочено через заборону ввозити м’ясо, вироблене в окремих регіонах цієї країни.
Важливу роль зіграв і сезонний фактор. «Споживання зменшилося, адже відпускний період з шашликами підійшов до кінця. Триватиме низький сезон недовго – тиждень-два максимум», – запевнив Андрій Сидоренко.
Але дуже оптові розцінки не впадуть – ще на 1-2 гривні. «До початку листопада розцінки опустяться до 25 гривень на кілограмі», – запевнили у відділі реалізації ТОВ «Даноша» (Івано-Франківськ).
При цьому, на думку аналітиків, зниження оптових цін на роздробі не позначиться, оскільки торговельні мережі хочуть зберегти рентабельність і свій рівень прибутку. Отже єдине, на що можуть розраховувати покупці, – різні акційні пропозиції з тимчасового зниження цін на окремі позиції м’ясної продукції.
Не варто чекати зниження цін ще й тому, що споживання свинини зростає, навіть незважаючи на кризові явища в економіці і зниження загального рівня споживання. Наприклад, за весь минулий рік українці «з’їли» 975 тис. т. свинини, а тільки з січня по вересень поточного – 980 тис. т., З яких 790 тис. т забезпечили українські господарства, а решту довелося докуповувати за кордоном. Додаткову свинину імпортують з Польщі, але привезена сировина в опті дорожча – до 30 грн / кг.
Відкат оптових цін до старих рівням експерти прогнозують з середини листопада, а може й раніше – від морозів залежить. «Холоднішає, а значить, збільшиться енерговитратність виробництва: ми обогріваємо тепловими гарматами, які споживають електрику або соляру. Більше витрати на виробництво – дорожче кінцевий продукт», – зазначив Андрій Сидоренко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас