Наша газова відповідь: Україна зробила заявку на оренду плаваючого LNG-терміналу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наша газова відповідь: Україна зробила заявку на оренду плаваючого LNG-терміналу

Енергетика
6186
Україна зробила заявку на оренду плаваючого LNG-терміналу. Про це заявив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (Держінвестпроекту) Сергій Євтушенко.
“На початковому етапі ми планували побудувати наземний LNG термінал на 10 млрд куб. м. На це потрібно від 52 до 60 місяців і більше 800 млн євро. Але поки що не маємо таких тимчасових і фінансових ресурсів. Тому зараз зосередилися на варіанті оренди корабля, який є фактично плавучим заводом з регазифікації. Він буде пришвартований в порту Південний, і до нього буде підходити танкер LNG”, – заявив Євтушенко.
За його словами, такий завод може приймати до 50 вантажів на рік, а його оренда обійдеться Україні набагато дешевше, швидше і простіше”.
“Ми попередньо вже зробили заявку на оренду такого корабля. Тому що в світі на них велика черга. Адже це найдешевше рішення для багатьох країн з низьким і середнім рівнем цивілізаційного та економічного розвитку”, – повідомив голова Держінвестпроекту.
Він зазначив, що цей проект можна реалізувати протягом 9-12 місяців з моменту прийняття політичного рішення і початку фінансування, а ціна буде залежати від строків оренди.
“Приміром, якщо будемо орендувати на 10 років, ціна буде вище, ніж коли на 5, але нижче, ніж коли на 20. Це рішення має прийняти уряд. В середньому оренда такого корабля обійдеться в 55 млн дол. на рік. При цьому вартість оренди буде покриватися з тарифу на регазифікацію, тобто з прибутку. Це операційні, а не капітальні витрати, тобто тут не потрібні великі інвестиції. Держава повинна профінансувати лише переобладнання майданчика з нафтового терміналу на газовий, створення інфраструктури та приєднання до мережі. Ми схиляємося до того, щоб це повністю проводилося через державне фінансування”, – заявив Євтушенко.
Нагадаємо, до недавнього часу Україна планувала будівництво в Одеській області LNG-терміналу.
25 серпня 2010 указом Президента будівництво LNG-терміналу (СПГ-термінал, термінал з отримання та регазифікації скрапленого газу) було визначено в Україні одним з пріоритетних національних проектів. З тих пір проект знаходиться в стані будівництва.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас