Четвертий гумконвой відправиться з РФ в Україну найближчим часом - влада Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Четвертий гумконвой відправиться з РФ в Україну найближчим часом - влада Росії

Світ
345
Четвертий конвой з гуманітарним вантажем для південного сходу України буде сформований в РФ вже незабаром. Склад вантажу буде підібраний з урахуванням настання холодів, повідомив заступник голови Ради Федерації і голова Комітету громадської підтримки жителів південного сходу України Юрій Воробйов.
“Сподіваюся, що найближчим часом він буде сформований. З урахуванням насувається зими його склад буде відповідним чином скоригований”, – сказав він у четвер, 2 жовтня, на засіданні комітету.
Заступник глави МНС Росії Володимир Артамонов додав, що в числі гуманітарних вантажів будуть присутні засоби для відновлення інфраструктури міст, пошкоджених в ході бойових дій. Він зазначив, що формування четвертого конвою йде “при координації Міністерства закордонних справ Росії”.
Точні терміни формування гуманітарного конвою і його планованої відправки в ході засідання комітету названі не були. Вони залежать від завершення процедури узгодження, повідомив РІА “Новости” глава МНС Володимир Пучков.
Раніше про те, що в Росії готують до відправки четвертий гуманітарний конвой для Донбасу, повідомляв 24 вересня заступник голови МНС РФ Володимир Степанов.
У самопроголошеній Луганській народній республіці заявляли, що очікують прибуття четвертого гумконвою з Росії в жовтні. “Конкретної, жорсткою дати немає, але ми знаємо, що це буде в жовтні”, – приводило агентство РІА “Новости” слова прем’єр-міністра ЛНР Ігоря Плотницького.
У Києві заявили, що Україна не володіє інформацією про характер і дату ввезення четвертого гуманітарного вантажу від РФ. “У нас немає нічого, абсолютно ніякої інформації”, повідомляв заступник голови Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко.
Проте українська митниця висловила готовність оформити вантаж в будь-який момент. Як повідомляв Макаренко, українські митники перебувають зараз в російському Донецьку.
При цьому він зазначив, що не підтримує гуманітарні місії РФ. На думку Макаренка, надходження вантажів на територію України складно назвати гуманітарною допомогою. Скоріше це нагадує “прорив конвоїв на нашу територію”.
Макаренко також зазначав, що 6-7 жовтня на Україні готуються зустрічати гуманітарний конвой з Німеччини. “Це будуть серйозні будівельні матеріали для створення тимчасового житла для людей. Це буде реальна гуманітарна допомога, а не 600 кг чаю”, – заявив він, натякаючи на російський гумконвой, передає українське інформагентство УНІАН.
25 вересня в Києві вже прийняли рейс з гуманітарним вантажем Глобального фонду Агентства ООН у справах біженців, що містить високотехнологічні матеріали для швидкого відновлення пошкоджених будівель на Донбасі, нагадує агентство.
За інформацією Державної фіскальної служби, в січні-серпні 2014 року на Україну було ввезено більше 13 тис. тонн вантажу гуманітарної допомоги на суму понад 41 млн дол. США. Найбільше гуманітарного вантажу було ввезено на Україну з Німеччини (4,7 тис. тонн), США (1,7 тис. Тонн) та Нідерландів (1,5 тис. Тонн).
РФ на сьогодні переправила на схід України вже три гуманітарних конвої. Перший (280 вантажівок) – був доставлений 22 серпня в Луганськ. Другий – туди ж 13 вересня (216 вантажівок). Третя партія гуманітарної допомоги (170 вантажівок) була доставлена 20 вересня Донецьк.
Повідомлялося, що всього в серпні і вересні Росія доставила на південний схід України 5,7 тис. тонн вантажів. З них продовольства і води – понад 5,25 тис. тонн, понад 121 тонни медикаментів, 31 тонну спальних мішків та постільних речей, а також 578 електростанцій і дві станції фільтрування води, заявляв замміністра МНС Росії Володимир Степанов. Він зазначав, що поставляється допомоги вистачає на два-три тижні, тому її потрібно доставляти туди регулярно.
На відміну від європейської, російська гумдопомога незмінно викликає скандали. У Києві заявляють, що конвої з РФ ввозилися на Україну з численними порушеннями. Зокрема Москву звинувачують в порушенні домовленості з Києвом, в рамках якої вантаж повинні були оглянути українські митники, а супроводжувати – представники Червоного Хреста. В РНБО заявляли, що не мають інформації про вміст гумконвоя. “РФ підозрюють у прихованій допомоги проросійським бойовикам на Донбасі”, зазначає УНІАН.
Офіційний Київ щоразу намагався перешкодити доставці російських вантажів. Президент України Петро Порошенко заявив, що Київ розглядає конвої з російським гуманітарним вантажем для Донецької та Луганської областей як інтервенцію на українську територію.
В свою чергу російська сторона стверджує, що неодноразово запрошувала українських митників та представників Міжнародного комітету Червоного хреста для огляду вантажу, але отримувала відмову.
У зв’язку з появою інформації про підготовку відправки четвертого конвою МЗС Великобританії 26 вересня висловив стурбованість. “Стурбовані новинами про четвертий російський конвой, який порушує суверенітет України. Конвої повинні бути схвалені Україною під контролем МКЧХ”, – говорилося в заяві МЗС в акаунті в Twitter.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас