Китай застеріг США від втручання у справи Гонконгу, який бунтує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай застеріг США від втручання у справи Гонконгу, який бунтує

Світ
3261
Міністр закордонних справ КНР Ван І під час візиту до Вашингтона заявив, що ситуація в Гонконгу є внутрішньою справою Китаю, і застеріг США від спроб втручання.
Дипломат підкреслив: “Всі країни повинні поважати суверенітет Китаю, це є основоположним принципом міжнародних відносин … Ніхто не може дозволити у себе незаконні дії, що порушують громадський порядок. Це відноситься і до ситуації в США, і до ситуації в Гонконзі”.
“Китайський уряд твердо і чітко виклав свою позицію. Те, що відбувається в Гонконзі – це внутрішня справа Китаю”, – сказав він журналістам перед зустріччю з держсекретарем США Джоном Керрі у Вашингтоні.
Разом з тим, як повідомив Білий дім, президент Барак Обама пізніше, зустрічаючись з Ван І, зазначив, що “Сполучені Штати стежать за ситуацією в Гонконзі і сподіваються на її врегулювання мирними засобами”.
Прес-секретар Білого дому Джош Ернест на регулярному брифінгу для журналістів повідомив, що США висловлюються за “відкрите суспільство з максимальною автономією” в Гонконзі. Він також знову запевнив, що США “уважно стежать” за розвитком подій в Гонконзі і закликають владу “проявляти стриманість”, а учасників виступів – “мирно виражати свої погляди”.
В останні дні в Гонконзі проходять масові демонстрації на підтримку більш демократичної системи виборів.
Головна вимога протестувальників полягає в тому, щоб змінити запропоновану Пекіном процедуру проведення виборів глави виконавчої влади Гонконгу, які відбудуться в 2017 році.
Влада КНР вперше дозволила надати жителям Гонконгу право шляхом всенародного голосування вибрати главу місцевої адміністрації за умови, що кандидатів буде не більше 2-3 осіб і всі вони повинні будуть пройти через попередню процедуру затвердження колегією вибірників, підконтрольну Пекіну.
Учасники демонстрацій виступають проти таких обмежень у виборному процесі. Протестувальники вимагають дозволити всім кандидатам балотуватися на виборах і скасувати процедуру попереднього схвалення претендентів Пекіном.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас