Інфляція в Росії через путінське ембарго оновила трирічний максимум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Росії через путінське ембарго оновила трирічний максимум

Світ
504
Виходячи з даних Росстата у вересні рівень інфляції в річному вираженні перевищив ключову ставку Центробанку і склав 8,1%.
Інфляція в Росії з 1 по 29 вересня склала 0,7%, що в річному порівнянні (до вересня минулого року) рівнозначно інфляції в 8,1% за підсумками місяця. Це максимум з вересня 2011 року і вище ключової ставки ЦБ, підвищеною наприкінці липня до 8%, повідомляє Росстат.
Інфляція, яки прискорилася в першій половині року через заборону імпорту м’яса з Євросоюзу і девальвації рубля, в червні вийшла на пік (7,8%), після якого уряд, Центробанк і аналітики очікували її поступового уповільнення.
Однак з серпня зростання цін знову почало прискорюватися через введену урядом заборону на імпорт низки продовольчих товарів з країн, які підтримали санкції щодо Росії. Стали дорожчати не тільки «заборонені» продукти (частка деяких з них на ринку досягала 25%), але і практично всі інші.
Так, згідно Росстату, за 10 місяців до кінця вересня м’ясо курей подорожчало на 24,2% (ринок м’яса птиці практично повністю представлений вітчизняною продукцією: частка імпорту – 13%) – майже так само, як і «заборонена» свинина, що подорожчала за то Водночас на 25,2% (частка імпорту – приблизно 20%): переробники через ембарго на ввезення свинини і яловичини переключилися на м’ясо курей.
За серпень зростання цін становило 0,2%, в ​​річному порівнянні – 7,6%: сезонне здешевлення плодоовочевої продукції утримало інфляцію від більш високих темпів, але до кінця вересня цей фактор майже повністю було вичерпано.
Середньодобовий приріст цін, що розраховується Росстатом, у вересні був в 2,75 рази вище, ніж у серпні, а в порівнянні з вереснем 2013 року ціни росли в 3,1 разу швидше.
З початку року по 29 вересня зростання цін склало 6,3% проти 4,7% за січень – вересень минулого року. Мінекономрозвитку і Центробанк РФ прогнозують інфляцію за підсумками 2014 на рівні 7,5%, визнаючи ризик перевищення цього прогнозу.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас