Почало дешевшати пальне: ціни на українських заправках впали на 30 копійок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Почало дешевшати пальне: ціни на українських заправках впали на 30 копійок

Енергетика
2189
В Україні почало дешевшати пальне. В понеділок відразу на 30 копійок на бензин А-95 опустили свої цінники (до 17,39 грн / л.) Популярні мережі Shell, WOG, ДНКАР, ОККО, і на 15 копійок знизилася середня вартість цієї марки палива по країні – до 16, 48 грн. / л.
Одночасно на 7 копійок подешевшав елітний А-95 з приставкою «Євро» у назві – до 16,88 грн./л. Примітно, що у вівторок не відбувся зворотний відкат, як це бувало не раз раніше: ціни на АЗС залишилися на зниженому рівні.
Ще одна хороша новина для водіїв: почали опускатися оптові ціни пальне. Відразу на 320 грн. на тонні зменшилися розцінки на А-95 (до 20,11 тис. грн. / т), на 310 грн. – На А-92 (. До 20,14 тис грн / т) і на 80 грн. – На дизель (18,55 тис грн / т). Так що здешевлення пального повинно продовжитися. «Цілком імовірно, що якщо зниження великооптових цін відповідає зниженню літра в роздробі на 20 копійок, то передумови для зниження існуючої ціни в роздробі можуть бути на рівні 10-15 копійок», – прокоментував «Вістям» ситуацію співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
Зниження цін на заправках пояснюють тільки одним – тимчасовою стабілізацією курсу гривні. Нацбанк адміністративними заходами відкотив його з 15 грн ./$ до 13,5 грн ./$, а потім 25 вересня залив валютний ринок доларом по 12,95 грн ./$. Кажуть, що великі валютні закупівлі провели багато імпортерів, і нафтотрейдери в тому числі. Тепер заправники будуть пильно стежити за курсом. «Щоб думка ринку змінилося, і все упевнилися, що це не тимчасовий курсовий відкат, і продовжили і далі знижувати ціни на паливо, має пройти час. Тільки тоді всі переконаються, що нинішня стабілізація – це не тимчасовий результат тиску Нацбанку, а процес, що відповідає ринковим реаліям», – сказав «Вістям» директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.
За одними оцінками, при стабільному курсі гривні, нафтотрейдери будуть відкладати чергове зниження цін на АЗС не менше двох тижнів, за іншими – лише одну.
І до речі, за цей час на процес почне впливати ще один фактор – ціна нафти. «Світові розцінки на нафту почали знижуватися ще кілька тижнів тому: зараз тримаються на рівні $ 95-97 на барелі. Але поки це не відбивалося на роздрібних цінниках заправок, оскільки для цього потрібен час: щоб нова партія – вже дешевшої нафти – доїхала до нафтопереробних заводів і перетворилася на бензин. Може почати впливати через якийсь час. Якщо курс долара в Україні залишиться стабільним на нинішньому рівні, то пальне в роздробі подешевшає ще десь на 5%, а при подальшому подорожчанні валюти – просто дозволить утримати ціни на АЗС», – резюмував «Вістям» Дмитро Марунич.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас