Банкопаду в Росії триває: Центробанк відкликав ліцензію ще у трьох банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкопаду в Росії триває: Центробанк відкликав ліцензію ще у трьох банків

Фондовий ринок
1488
Центробанк відкликав ліцензію у дагестанського банку «Есідбанк», самарського «Пріоритет» та московського Союзпромбанка. Про це повідомляється на сайті регулятора.
Есідбанк проводив високоризиковану кредитну політику, розміщуючи грошові кошти в низькоякісних активах, заявив ЦБ. Крім того, банк допустив зниження достатності капіталу нижче 2% – мінімального значення капіталу, встановленого Центробанком. Банк також підозрюють в порушенні протягом одного року вимог закону «Про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму» в ст.6 і 7. Банк проводив операції, що підлягають обов’язковому контролю, не за правилами, які встановлені в законі. Крім того, він працював з ідентифікацією клієнтів з порушенням встановлених вимог, підкреслює Центробанк.
ЦБ заявив, що через ці проблеми Есідбанк не забезпечив своєчасне виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами. У банку призначено тимчасову адміністрацію.
У лютому 2014 Есідбанк позбувся права залучати вклади в рублях і доларах. Відповідна ліцензія була відкликана з лютого 2014 року. Наприкінці жовтня 2013 співробітники банку були замішані в справі про розкрадання на 160 млн руб. Під час розслідування справи було затримано керуючого філією банку Гаджи Аджиєва. Слідство припускало, що він разом з іншими людьми надавали списки свох знайомих, які нібито проживали в аварійних будинках.
Есідбанк відкрили в Махачкалі в 1992 році. Основними напрямками роботи банку було обслуговування юридичних осіб, роздрібне кредитування і залучення вкладів. У банку було кілька десятків відділень у Дагестані, Москві і Пензі.
Також Центробанк відкликав ліцензію у банку «Пріоритет». Рішення було прийнято в зв’язку з невиконанням банком вимог законів. Зокрема, банк не створював адекватних ризикам резервів. Через втрату ліквідності банк не зможе виконувати свої зобов’язання перед кредиторами і вкладниками. У «Пріоритет» також призначили тимчасову адміністрацію.
Ліцензія відкликана і в московського Союзпромбанка. Він проводив високоризиковану кредитну політику і не створював резервів на випадок можливих втрат за позиками. Крім того, внутрішній контроль банку в сфері протидії легалізації доходів, отриманих злочинних шляхом, не відповідали вимогам Центробанку. Сам же банк був залучений у здійснення сумнівних операцій, підкреслили в ЦБ.
Есідбанк і «Пріоритет» були учасниками системи страхування вкладів (АСВ). Виплати вкладникам банків почнуться не пізніше 14 жовтня, йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті АСВ. Есідбанк станом на 1 вересня займав 693 місце за величиною активів, «Пріоритет» – 522 місце, Союзпромбанк – 592 місце.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас